Правителството предлага удължаване на Закона за държавния бюджет за 2022 г.

1012
Правителството предлага удължаване на Закона за държавния бюджет за 2022 г.

© Pixabay

Със свое решение правителството предлага на Народното събрание, на основание на чл. 87, ал. 1 от Конституцията на Република България, да се удължи действието на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. (т. нар. удължителен закон).

Това съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

След конституиране на 49-ото Народно събрание на 12 април 2023 г. срокът на действие на удължителния закон е до 10 юни 2023 г.


В случай че в споменатия срок не са приети Законът за държавния бюджет на Република България за 2023 г., Законът за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г. и Законът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 г., е необходимо да се продължи действието на т. нар. удължителен закон, посочват от Министерския съвет.

Оттам уточняват, че предложеният законопроект ще осигури стабилност и възможност за финансиране на системите и осъществяване на техните държавни и обществени функции до приемане на Закон за държавния бюджет за 2023 г.

Служебният кабинет ще поиска от депутатите удължаване на Бюджет 2022Пенсиите за юни месец ще бъдат изплатени по план, увери Донев

"По този начин се осигурява възможност за извършването на разходи и предоставянето на трансфери на първостепенните разпоредители с бюджет, при условията на неприети бюджетни закони за 2023 г. и при отчитане на влезли в сила актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни административни актове, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства", посочват още от правителството.

Промените гарантират заплащане на дейности, свързани с помощи и обезщетения, други разходи, свързани със сигурността, живота и здравето на хората.

Осигурява се възможност да се дофинансират инвестициите, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост в резултат на инфлационните процеси, които доведоха до увеличаване на прогнозните стойности на изпълнението, оценени при одобрението на Плана на цени преди и до 2021 година, добавят още от Министерския съвет.

Осигуряването на допълнителен национален ресурс, необходим за изпълнението на капиталовите инвестиции, ще подпомогне изпълнението на дейностите - етапи и цели от исканията за плащане, които предстои да се заявят към ЕК до 2026 г., отбелязват също от правителството.

Без съгласие за минималната заплата, пенсиите и ТЕЛК в Тристранният съвет Социалните партьори не одобриха предложения за законови промени, предложени от левицата

По-рано днес пред Националния съвет за тристранно сътрудничество заместник-министър на финансите Людмила Петкова даде информация за бюджетната процедура, допълва БТА.

Тя обясни, че в парламента е внесен и Проект на решение за определяне на допълнителен срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg