Правителството предлага за ратификация Договора от Лисабон

380
Правителството предлага за ратификация Договора от Лисабон

Правителството одобри Договора от Лисабон за изменение на Договора за ЕС и Договора за създаване на Европейска общност и го предлага за ратификация. Евроконституцията бе подписана на 13 декември 2007 г. в Лисабон, Португалия, от министър-председателя Сергей Станишев и вицепремиера и министър на вътрешните работи Ивайло Калфин.

Договорът от Лисабон преименува Договора за създаване на ЕО в Договор за функционирането на Европейски съюз и въвежда институционалните промени, заложени в проекта на Договора за създаване на Конституция на Европа от 2004 г., който страната ни е ратифицирала. За България той е значим и с това, че запазва сегашния брой на депутатите ни в Европейския парламент – 18, както и с извоюваното право общата европейска валута на български да се изписва „евро”.

С Договора от Лисабон се премахва тристълбовата система и се въвежда единна правосубектност на Съюза, както и нова система за гласуване от 1 ноември 2014 г. Даден акт ще се счита за приет, ако за него са гласували най-малко 55% от членовете на Съвета, но поне 15 страни-членки, представляващи 65% от населението на ЕС.

От 2014 г. се намалява броят на членовете на ЕК на 2/3 от броя на държавите-членки. Въвеждат се и постовете „Председател на Европейския съвет” и „Върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност” със статут на заместник-председател на Комисията. Засилва се ролята на националните парламенти и се създават нови правни основания за действия на ЕС в областите енергетика, гражданска защита, борба с климатичните изменения, развитие на спорта и туризма.

Договорът от Лисабон подлежи на ратификация от всички държави-членки. Досега това са направили Унгария, Малта и Словения. Предвижда се той да влезе в сила на 1 януари 2009 г. при условие, че ратификациите са приключили във всички държави-членки.

Пълният текст на Договор от Лисабон за изменение на Договора за ЕС и на Договора за създаване на Европейска общност ще бъде публикуван в правителствената интернет страница.

Снимка: Сергей Станишев и Ивайло Калфин (government.bg)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg