Правителството предприема мерки срещу инфлацията

1178
Правителството предприема мерки срещу инфлацията

Министерският съвет обсъди доклад на министъра на финансите Пламен Орешарски за причините, предизвикващи нарастване на цените, предприетите мерки за противодействие на инфлацията и компенсиране на социално слабите граждани. Премиерът Сергей Станишев ще внесе документа за разглеждане в Народното събрание.

В документа се посочва, че основните фактори, влияещи върху размера на инфлацията, са нарастването на цените на горивата и храните. Текущите високи равнища се разглеждат като временни и се очаква при липса на допълнителни външни шокове инфлацията постепенно да намалее до едноцифрени нива.

За подобряване гъвкавостта на икономиката и по-добро приспособяване към евентуални шокове, се предприемат мерки в следните области: фискални и икономически; ограничаване на сивата икономика; конкуренция и добре функциониращи пазари на стоки и услуги; подобряване на комуникацията с потребителите с цел повишаване на тяхната информираност; повишаване на енергийната ефективност.

Анализът показва, че независимо от повишението на цените, нарастват и средните реални доходи на домакинствата. Брутният общ доход на лице от домакинство се е увеличил с 4.4 на сто на годишна база през юли. Средната работна заплата за второто тримесечие на тази година се повишава със 7.9%, а средната пенсия за осигурителен стаж и възраст през юли е с 6 на сто повече в реално изражение спрямо същия месец на миналата година.

За компенсиране на най-уязвимата част от населението от покачването на цените на петрола, енергоносителите, стоките и услугите правителството предвижда да осигури допълнителни средства. На 19 септември тази година Министерският съвет реши да внесе в Народното събрание предложение да одобри допълнителни бюджетни кредити до 1.2 млрд. лв.

От тях 90 млн. лв. ще бъдат за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври тази година за осигурителен доход към 31 декември 2007 г. Мярката ще обхване около 1.1 млн. пенсионери и средната пенсия ще бъде 235.87 лв., което е близо 24% повече спрямо януари 2008 г. 337.5 млн. лв. ще са за еднократна добавка към всяка пенсия през декември.

За преодоляване на социалната изолация и подпомагане на най-уязвимите групи за енергийни помощи са предвидени 29.53 млн. лв.; за предоставянето на допълнителна еднократна помощ за компенсиране на хората с най-ниски доходи – 36 млн. лв. По тази мярка ще бъдат подпомогнати около 360 000 души. За увеличаване размера на еднократните помощи за първокласници с 25% - от 120 на 150 лв., са осигурени 1.2 млн. лв. По този начин ще бъдат подпомогнати 40 000 деца от социално слаби семейства.

За ресурсно осигуряване на учебния процес – квалификация и кариерно развитие на кадрите, за информационно-комуникационно осигуряване на училищата, подобряване на базата и за увеличаване на единните разходни стандарти в системата на средното образование са предвидени 21 млн. лв.; за закупуване на училищни автобуси – 20 млн. лв.; за довършване на ремонта на студентски общежития – 10 млн. лв. 25 млн. лв. са за подобряване на образователната и научната инфраструктура на държавните висши училища. 10 млн. лв. са за преодоляване на дефицита по националната програма „Оптимизация на училищната мрежа”.

Предложеният социален пакет е в съответствие с препоръката на Европейската комисия да не се използват данъчни мерки, а да се подпомогнат домакинствата в най-неравностойно социално положение чрез инструментите на социалната политика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg