Правителството прие доклада на Гагаузов за концесията на автомагистрала Тракия

319
Правителството прие доклада на Гагаузов за концесията на автомагистрала Тракия

Министерски съвет прие доклада на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов за дейността на междуведомствената работна група, създадена в изпълнение на РМС № 66 от 02. 02.2007 г. за концесията на автомагистрала Тракия, която разработи промени в постигнатите договорености, отразени в допълнително споразумение към договора за концесията.

Съгласно цитираното решение работната група следваше да подобри текстът на договора, като подготви промени в конкретните клаузи, за да изпълни условията, зададени с правителственото решение от месец февруари, а именно :

• Концесионерът да поеме изцяло строителния риск и рискът от наличност на услугата.
• От договора да отпаднат клаузите, предвиждащи държавна гаранция под каквото и да е форма.
• Първоначално договорената цена за строителство и рехабилитация на републиканския път Калотина-Софийски околовръстен път (Северна дъга)-Оризово-Стара Загора-Нова Загора-Ямбол-Карнобат-Бургас остава непроменена.
• Финансирането на проекта ще бъде открито в срок не по-късно от 3 месеца след подписването на допълнителното споразумение.
• Поетапно въвеждане в експлоатация на участъци от новото трасе на автомагистралата в съответствие с графика, който е неразделна част от договора за концесия.

В резултат на активната работа и взаимодействие между страните по договора, от анализа на предложеното допълнително споразумение към договора за автомагистрала Тракия се констатира, че концесионерът се ангажира да изпълни условията, поставени в РМС №66 от 02. 02.2007 г., с което са изпълнени изискванията, поставени от правителството.

Правителството упълномощи министъра на регионалното развитие и благоустройството да сключи допълнителното споразумение към концесионния договор за автомагистрала Тракия.

Влизането на договора в сила е под условие и това ще стане след като Министерският съвет вземе ново решение след поискано становище от Евростат, относно договореното преразпределение на рисковете между концесионера и концедента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg