Правителството прилага 16 мерки за подобряване усвояването на средствата от ЕС

361
Правителството прилага 16 мерки за подобряване усвояването на средствата от ЕС

Премиерът Сергей Станишев съобщи на пресконференция в Министерския съвет, че през последните два дни от ЕК са започнали превежданията на средства за оперативните програми, които са за авансови плащания по отделните програми, съобщи БТА. Към момента са преведени 137 милиона лева по всички оперативни програми и те се намират в сметки на финансовото министерство.

По информация от ЕК в следващите дни общият обем на преведените средства ще достигне 187 милиона евро, каза премиерът. Вярвам, че това ще ускори дейността по усвояването на средствата от оперативните програми, посочи Станишев. Премиерът информира, че днес правителството е дало пълна подкрепа за реализацията на пакет от 16 мерки и корективни действия при управлението на предприсъединителните и структурните фондове, предложени от финансовия министър.

Мерките са изготвени на базата на анализ на Министерството на финансите и основните изпълнителни агенции и управляващи органи, в който са констатирани няколко типа пропуски в процедурите, отбеляза премиерът. Установени са били пропуски на етап договаряне, които се отнасят до обхвата на договорите, различен от предвидения в проекта, открити са и договори, в които има разминавания между техническата и финансовата оферта, има и пропуски на етапи изпълнение на дейностите, както и пропуски при извършването на наблюдението на проектите.

Сред тях е рязкото засилване на първото ниво на контрол - предварителен и текущ, както и укрепване на одитните функции и в т. ч. практически изцяло отдаването на тези функции на външни одиторски фирми, каза Станишев. Премиерът изрази увереност, че мерките ще получат одобрение и от ЕК и допълни, че немалък брой от тях са сондирани предварително от министъра на финансите и има уверение, че се върви в правилна посока.

Причината за решението да се отдават одиторските функции на външни фирми според премиера е това, че звеното в Министерството на финансите е сравнително малко и е по-скоро методологично и би трябвало да дава указания и да наблюдава цялата дейност както в отделните министерства, така и във външните одитори. Премиерът съобщи, че към момента са сключени рамкови договори с четири от водещите одиторски фирми и намерението е огромната част от процедурите да се одитират от тях. Средства за това могат да се получат по линия на оперативната програма "Техническа помощ". За да се подобри прозрачността, се предвижда изпълнителните агенции и управляващите органи да публикуват пълните списъци с бенефициентите на средствата по предприсъединителните фондове и оперативните програми.

Друг акцент от мерките е стриктното спазване на системата за докладване на нередностите и предприемане на превантивни мерки от изпълнителните агенции до управляващите органи. Премиерът съобщи, че е констатирано, че много често агенциите смятат едни или други нередности за незначителни и на своя глава не информират ЕК за съществуването им. По думите на Станишев оттам се получава лошата комуникация с комисията и заради това се стига до по-крайни мерки.

Правилният подход е, когато се види нередност, българските институции да спрат плащанията, а не да чакат от ЕС да предприеме такава мярка, отбеляза премиерът. Сред другите мерки Станишев открои укрепването на ролята на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, които засягат финансовите интереси на европейските общности - АФКОС - става дума за партньора на европейската структура ОЛАФ. Тази структура трябва да се укрепи административно. По тази тема министрите на финансите и по европейските въпроси ще имат в петък среща с ръководителя на АФКОС в Брюксел, успоредно с провеждането на Европейския съвет, информира премиерът. Сергей Станишев открои като важна мярка и засилването на структурите на архивите за досиетата по проекти.

Премиерът съобщи, че е констатирано, че много често няма пълна документация за всички етапи от проектите, което създава затруднения при проверката от ЕК. Министърът на икономиката настоява в най-кратки срокове да се подготви преглед на процедурите и на Закона за обществените поръчки. Това се налага заради факта, че възникват технологични и времеви проблеми, отбеляза Станишев.

Като пример той посочи, че когато има срокове по проект на ФАР или друг европейски проект и в последния момент постъпва обжалване в КЗК от един от участниците в проекта, комисията няма време да го разгледа и сроковете изтичат, а това проваля проекта. Министърът на финансите предлага и мерки за засилване на административния капацитет, в т.ч. и такива, които засягат нормативната база и Закона за държавния служител. Предвижда се да има отчет на плановете за обучение на всички звена и вътрешни одитори, каза Станишев. Сред другите мерки са такива, които се отнасят до допълняемостта на инвестиционните програми и оперативните програми, отбеляза Сергей Станишев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg