Правителството реши за харченето на 1.2 млрд. лв. от излишъка

455
Правителството реши за харченето на 1.2 млрд. лв. от излишъка

Министерският съвет предлага на Народното събрание да одобри до 1.206 млрд. лв. допълнителни бюджетни кредити по Бюджет 2008, предаде правителственият пресцентър. Те са за сметка на превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма по реда на чл. 35, ал. 4 от Закона за устройството на държавния бюджет.

При по-добро изпълнение на бюджетните параметри до края на годината и при спазване на заложената фискална цел от 3% положително бюджетно салдо от прогнозния БВП за 2008 г. правителството предлага на Народното събрание да одобри допълнително още до 350 млн. лв.

Оценката за по-доброто изпълнение на бюджетните параметри дава възможност за финансиране на допълнителни приоритетни разходи за сметка на преизпълнението на приходите, при спазване на заложената фискална цел от 3% положително бюджетно салдо по консолидираната фискална програма за 2008 г. Предназначението на предложените допълнителни бюджетни кредити е свързано с финансирането на приоритетни програми в 2 направления - социален и инвестиционен пакет.

По политиките в областта на социалното подпомагане са предвидени за енергийни помощи – 29.53 млн. лв.; за предоставянето на допълнителна еднократна помощ за компенсиране на хората с най-ниски доходи – 36 млн. лв.; за увеличаване размера на еднократните помощи за първокласници с 25% - 1.2 млн. лв. 90 млн. лв. са за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври 2008 г. за осигурителен доход към 31 декември 2007 г.

За еднократна добавка към пенсиите през декември – 337 500,0 хил. лв. За сектор здравеопазване: за Фонда за лечение на деца – 20 млн. лв., за програмата „Инвитро” – 10 млн. лв., за закупуване на лъчетерапевтична апаратура – 15 млн. лв., за закупуване на рентгени – 10 млн. лв., за закупуване на линейки – 15 млн. лв., за диализни апарати – 10 млн. лв. 100 млн. лв. са за допълнително финансиране на медицински дейности.

За сектор образование: за увеличаване на единните разходни стандарти в системата на средното образование – 21млн. лв.; за закупуване на училищни автобуси – 20 млн. лв.; за довършване на ремонта на студентски общежития – 10 млн. лв. 25 мл. лв. са за подобряване на образователната и научната инфраструктура на държавните висши училища. 10 млн. лв. са за преодоляване на дефицита по националната програма „Оптимизация на училищната мрежа”.

От инвестиционния пакет 90 млн. лв. са предвидени за изграждането на автомагистрала „Тракия”, с което управляващата коалиция осигурява необходимите средства за цялостното реализиране на проекта. Също 90 млн. лв. ще бъдат за текущ ремонт на пътната инфраструктура и обезщетения за имоти, засегнати от национални инфраструктурни обекти. 30 млн. лв. ще бъдат предоставени на Национална компания „Железопътна инфраструктура” за изграждане, ремонт и експлоатация на жп съоръженията.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg