Правителството: Сивата икономика у нас спада

388
Правителството: Сивата икономика у нас спада

Представителите на изпълнителната власт у нас категорично заявиха, че делът на сивата икономика в страната бележи позитивен тренд през последните 5-6 г., като намалява средно с около 5%, съобщава Money.bg.

Това стана ясно по време на провеждащата се днес дискусия на тема: "Сивата икономика: Отражение върху развитието на България и мерки за преодоляването на проблемите", която е част от партньорската инициатива "На светло".

За измерването на сивата икономика няма конкретизирана методология, но тенденцията, която се очертава в нашата страна е към нейната минимизация, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. По негови думи неформалната икономика у нас се е понижила от 16.3% през 2000 г. на 11.8% през 2005 г., като прогнозите са за нейното по-нататъшно понижение.

Като основен проблем за създаването на сивата икономика е нейното осъзнаване и разбиране като обществена среда. „Сивата икономката бърка от джоба на всеки", каза Калфин, като подчерта, че проблема трябва да се решава като се реформира нагласата на обществената среда, което не може да стане само чрез промени в законовата рамка.

Според министърът на финансите Пламен Орешарски за преодоляването и минимизирането на сивия сектор е необходимо не свеждането на данъците до нулево равнище, а търсенето на оптималните данъчни ставки.

Орешарски поясни, че това ниво трябва да бъде близко до нула и същевременно близо до приходи, които да формират 40% от БВП на страната. Съгласно статистиката на финансовото министерството делът на сивата икономика у нас в момента е между 15-25%, като тенденцията е изцяло позитивна, пише още Money.bg.

Сивата икономика генерира други форми на антисоциално поведение и корумпира обществото, което е немислимо в страна, която е вече членка на Европейския съюз, заяви бившия министър на финансите Милен Велчев.

По-голям проблем в същност се създава от антистимулирането на инвестиционния процес, който идва от сивата икономика, уточни Велчев. Това води до голяма загуба на национален доход и ненарастване на икономическия ръст и БВП с темпа, с който може да се увеличава без сива икономика, каза още Велчев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg