Правителството взе 1714 решения през 2007 г.

401
Правителството взе 1714 решения през 2007 г.

Общо 1714 решения взе правителството на министър-председателя Сергей Станишев през 2007 г. Тристранният коалиционен кабинет прие 16 нови законопроекта и 57 предложения за изменения и допълнения в съществуващата нормативна база.

Утвърдени са още 347 постановления, 891 решения и 5 разпореждания. Голяма част от тях са свързани с прилагане на европейските директиви в българското законодателство.

В началото на м. г. бе приет пакетът от документи, свързан с успешното интегриране и развитие на България като страна член на Европейския съюз – Националната програма за реформи на България за 2007-2009 г. и 7-те оперативни програми „Транспорт”, „Регионално развитие”, “Околна среда”, “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, “Развитие на човешките ресурси”, „Административен капацитет” и „Техническа помощ”. Около 7 млрд. евро ще получи страната ни от еврофондовете до 2013 г. Заедно със средствата от европейските финансови инструменти и националното съфинансиране, сумата по оперативните програми възлиза на над 11 млрд. евро.

Правителството реши инфраструктурните проекти, финансирани със средства от структурните и кохезионния фонд да се управляват от специален ръководител. Целта е успешно изпълнение на обектите, свързани с подобряване на инфраструктурата на страната.

Министерският съвет одобри и проекта на новия Договор за Европа, който бе подписан от премиера Сергей Станишев и държавните и правителствените ръководители на страните-членки на ЕС на 13 декември м. г. в Лисабон. Документът за изменение на Договора за ЕС и за създаването на Европейската общност е фундаментален за бъдещето на съюза, за неговото развитие и за вътрешното му консолидиране. Той е ключов за постигането на един по-силен и ефективен Европейски съюз.

Сред приетите нови законопроекти са за дипломатическата служба, за съдебната власт, за регионалното развитие, за управлението на етажната собственост, за частната охранителна дейност, за военните паметници, за Националния архивен фонд, за пазарите и финансовите инструменти и т. н.

През 2007 г. заседанията на Министерския съвет са 51. Те са продължили общо 183 часа и 53 минути. Най-дълго е било заседанието на 28 юни – 6.45 ч.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg