Правната комисия в НС отхвърли ветото на президента за НПК

483
Правната комисия в НС отхвърли ветото на президента за НПК

С 14 гласа "за", 5 - "против" и 4 - "въздържали се" Правната комисия отхвърли ветото на президента Георги Първанов по разпоредби от Закона за изменение и допълнение на НПК.

"Против" гласуваха депутати от Коалиция за България и ДПС, а "въздържали се" - Екатерина Михайлова и Веселин Методиев от Синята коалиция, Явор Нотев, от "Атака" и Кристияна Петрова, от бившата група на РЗС. Още от началото на заседание председателят на комисията Искра Фидосова заяви, че има взето решение на ПГ на ГЕРБ за неподкрепа на мотивите на президента и от групата ще гласуват повторно текстове, оспорени от държавния глава.

Дебатите бяха кратки. В своето изказване Мая Манолова, от Коалиция за България заяви, че единственото ново, което може да каже, е това, че ветото на президента е единствената реална антикризисна мярка, защото ще спести куп пари на България.

Тезата й бе, че ако текстовете бъдат оттеглени, България няма да бъде осъдена в Страсбург заради нарушение на международни норми, посочени в мотивите на президента Първанов.

Павел Димитров, от ГЕРБ се обърна към колегите си от опозицията да престанат да плашат със съда в Страсбург. Той защити мнението си, че нормите за резервния защитник ще има превантивен характер.

Димитров заяви, че трябва да престане да се говори за фигурата на анонимния свидетел, защото той не е такъв и има възможност да се разкрие неговата самоличност.

Христо Бисеров, от ПГ на ДПС се обърна към колегата си от Павел Димитров от ГЕРБ и го обвини, че подвежда хората. Неговата теза е, че самоличността на анонимния свидетел се установява не от съдията, който разпитва обвиняемия, а от съдията по местонахождението на свидетеля. Според него тези свидетели са непроверяеми.

Според Бисеров нещата се свеждат до решение от МВР за разкриване на самоличността на свидетеля. "Не давайте този инструмент в ръцете на полицията, защото ще има злоупотреби", смята той. В подкрепа на твърдението си, той каза също, че полицията в цял свят се изкушава да раздава присъди.

"Ако полицията се изкушава да раздава правосъдие, къде е фигурата на съдията тогава", опонира му Искра Фидосова. Тя остана вярна на позицията си, че фигурата на свидетеля няма да бъде тайна за съдията, който разглежда делото. Павел Димитров се позова на текстове от НПК, според които, ако няма разрешение за снемане на самоличността на свидетеля, тогава няма да има и разпит.

Явор Нотев заяви, че "Атака" ще подкрепи ГЕРБ по отношение на поправките в НПК, но той лично има резерви и ще гласува "въздържал се". Той каза, че се надява в пленарна зала спорните текстове да бъдат формулирани по по-убедителен начин и че за него прочитат им от страна на Христо Бисеров не е лишен от логика.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg