Правят частен ВЕЦ на “Тича”

1746
Правят частен ВЕЦ на “Тича”

Софийската фирма “Касиопея-7”е получила строително разрешение да построи ВЕЦ на язовир “Тича”. Кметовете на общините Шумен, Търговище и Велики Преслав са твърдо против и вече са изпратили писма до министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров да спре процедурата, тъй като има реална опасност от недостиг на вода.

Язовир “Тича” е основен водоизточник на 41 населени места и около 200 000 жители от общините Велики Преслав, Шумен, Търговище, Смядово и Върбица. Водноелектрическата централа “Моста” ще бъде построена след водовземната кула за мелиоративни нужди на “Тича” на територията на Община Върбица. Дадени са положителни становища от Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ), Басейнова дирекция, направена е и Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). На тяхна база главният архитект на Върбица е издал строителното разрешение.

Никой не поиска нашето мнение, дори не бяхме информирани за инвестиционното намерение”, заяви кметът на Велики Преслав Димо Бодуров. В писмото си до министър Чакъров, до министър-председателя Сергей Станишев и до Желязко Христов от КНСБ той алармира, че не е правен воден баланс на язовира и преоценка на наличността на свободни водни маси. “Като се има предвид, че след язовира работи и ВЕЦ „Миланово”, от него се водоснабдяват населени места, отделя се вода за напояване на 370 000 дка поливни площи, изграждането на ВЕЦ “Моста”, като още един консуматор, съвсем ще наруши водостопанския баланс на язовира”, каза Бодуров.

Сходно е становището и на кмета на Община Шумен Красимир Костов. “Г-н Чакъров, като представител и проводник на обществените интереси на Шумен, съм длъжен да Ви алармирам за безпокойството на обществеността от заявеното инвестиционно намерение за изграждане на ВЕЦ „Моста”, се казва в сигнала на Костов. От ВиК-Шумен също изпращат писмо на Чакъров, в което напомнят, че на Национален експертен съвет в Министерството на регионалното развитие е прието инвестиционно намерение за подсилване на водоснабдяването на населените места на воден режим с вода от “Тича”. Затова управителят на дружеството инж. Светлозар Дамянов настоява да се преразгледа водния баланс на язовира и да се прецени може ли да поеме още един консуматор.

Язовир Тича се стопанисва от "Напоителни системи"– Шумен. Директорът на фирмата Музафер Ехлиманов заяви, че въпросът е от компетентност на борда на директорите на „Напоителни системи“ в София.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...