Правят черен списък на лошите консултанти?

807
Правят черен списък на лошите консултанти?

Предприятията, които кандидатстват за еврофинансиране по ОП "Конкурентоспособност", трябва да бъдат внимателни при избора на консултанти, предупреди икономическият министър Трайчо Трайков в инетрвю за в. Труд.

Много фирми предлагали като услуга подготовка на проекти, но само малка част от тях си вършели работата добре. Така по схемата за технологична модернизация на малки и средни предприятия са подадени 238 предложения през 2010 г. От тях до финансиране са стигнали само 70.

От 153 консултанти общо 97 нямали нито един успешен проект.

По процедурата за модернизация на големи предприятия са подадени 42 предложения, от които се финансират само 9. А от 32 консултантски фирми, работили по тази схема, 25 нямат одобрен проект.

Затова експертите от Министерството на икономиката обсъждат идеята да има публичен списък на консултантските фирми, които не успяват да подготвят качествени проекти . Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Марияна Велкова изрази личното си мнение, че застава зад тази идея заради големия брой консултантски фирми и съотношението на одобрените проекти. По данни на министерството едва 0.01 процента от подадените за финансиране по програмата проекти биват одобрявани от първия път. За останалите се налага от фирмите да представят допълнителни документи заради грешки при кандидатстването с проекти.

На въпрос може ли да се изготви "черен" списък на калпавите консултанти, министър Трайчо Трайков отговори, че идеята трябва да се обсъди внимателно, защото може да има противници. Лошите проекти обаче са проблем за всички. От една страна, фирмите дават пари на вятъра за разработката им, от друга - хаби се напразно административен капацитет. Бави се и усвояването на средствата. От 613 проекта по схемата за въвеждане на международно признати стандарти например 610 са върнати заради непълни документи и на финала 60% са били отхвърлени.

Най-честите грешки били изпускане на сроковете за подаване на предложенията, декларации без необходимите печати, подписи, заверки и др.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg