Пречиствателна станция за над 22 млн. евро изграждат в Русе

501
Пречиствателна станция за над 22 млн. евро изграждат в Русе

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов ще направи първа копка на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) с пълно биологично пречистване, включително отстраняване на азот и фосфор. Проектът е компонент от мащабния Интегриран воден проект за град Русе, който се финансира от Програма ИСПА на Европейския съюз, съобщават от пресцентъра на министерството.

Бюджетът за пречиствателната станция за отпадъчни води е  22 857 429 евро, като по Програма ИСПА - 20 677 726 евро и 2 179 703 евро от държавния бюджет.

Консултант по компонента за строителството на ПСОВ е Джойнт Вентчър Пури Енвайърмънт ГмбХ/ Консултантска инженерна група. Изпълнител на строителните работи е ХОХТИЙФ Канстръкшън АГ Сивил Енджинийринг енд Енвайрънментал.

Строителството на ПСОВ е в съответствие с “Националната програма за приоритетно изграждане на градски ПСОВ в населени места с над 10 000 жители”.

Проектът цели подобряване качеството на услугите, предоставяни от ВиК дружеството на населението, повишаване на ефективността при използването на водните ресурси в съответствие с принципите, заложени в Европейската рамкова директива за водите и постигане на съответствие с Европейската директива за пречистване на отпадъчни води в населените места до 31 декември 2010 г.

ПСОВ - Русе ще бъде проектирана за 240 000 еквивалент жители и ще функционира съгласно Директивата 91/271 EEC на ЕС за градските отпадъчни води.

Бенефициенти на проекта са “ВиК” ЕООД – Русе и община Русе.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg