Предадоха докладите за ЧЕЗ, Е. ОN и EVN на прокурор

940
Предадоха докладите за ЧЕЗ, Е. ОN и EVN на прокурор

Докладите от регулаторните одити в електроразпределителните дружества са предадени на прокуратурата.

Това съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Общият доклад е разделен на три части - за ЧЕЗ , Е.ОН и ЕВН, и съответната част е предоставена на всяко от трите дружества в пълния й обем, допълни той.

Още през юли стана ясно, че трите ЕРП-та са крили информация при одита, направен от ДКЕВР.

Оказа се, че всяка година те са плащали десетки милиони левове на своите компании-майки за услуги - от отчитане на електромерите до охрана на труда и финансови услуги. Така те са източвали печалби към "майките".

И трите дружества са предявили възражения, които са взети под внимание и се подготвят наказателни постановления, каза още Семерджиев.

Според него процесът на аутсорсване (предоставяне на услуги на външни фирми) се използва в много компании, но трябва да се прецени дали в дейността на българските електроразпределителни дружества това е довело до минимизиране на разходите, каквато е целта на аутсорсването.

Председателят на ДКЕВР подчерта, че подходът е индивидуален към всяко от дружествата, защото те в различна степен са използвали аутсорсинг. Основният проблем се е оказал изнасянето на услуги между свързани лица. Именно там се губи прозрачността при определяне на цените на услугите, а разходите на дружествата в крайна сметка се заплащат от потребителите, обясни Семерджиев.

Все още не е приключил и регулаторният одит в НЕК. ДКЕВР извършва и анализ на инвестиционните програми на компанията за последните три години, за да разбере дали те са съобразени с поддържане на сигурността на електропреносната мрежа.

Най-обезпокоително е, че фокусът на инвестиционните програми е в създаване на нови мощности и то по бизнес план, който не е одобрен от ДКЕВР, а не в инвестиране в мрежата, коментира Семерджиев.

Сега от НЕК се очаква да предостави на регулатора бизнесплан според лицензионния си договор, а също и десетгодишен бизнес план.

Един от най-несигурните елементи в десетгодишния бизнес план е изграждането на АЕЦ "Белене" и затова се подготвят варианти, каза Семерджиев. Скоро обаче предстои внасяне на вариант на такъв план в ДКЕВР.

По отношение на авариите по Черноморието през летния сезон той отново констатира, че е необходима по-добра комуникация между ЕСО и НЕК и електроразпределителните дружества.

Дружествата са длъжни да охраняват собствеността си. Ще бъде извършена и проверка за готовността на мрежата в зимните курорти, съобщи още той.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg