Предлагат 15 на сто увеличение на данъка върху хазарта при досегашната база за облагане

414
Половината от заложеното в държавния бюджет превишение на приходите през следващата година да бъде преведена на НОИ за деветпроцентно увеличение на пенсиите още в началото на 2008 г., предлага ДСБ. Така ще бъде компенсирана високата инфлация, каза пред журналисти лидерът на партията Иван Костов. Според изчисления на ДСБ очакваното превишение на приходите е 1 милиард лева, предимно от акцизи и ДДС.

Данъкът върху хазарта да се увеличи от 10 на 15 процента, като базата за облагане да остане сумата от всички залози, настояват още от ДСБ. Кабинетът предлага ставка от 10 на сто, но само върху сумата от залозите, която остава след изплащане на премиите. 15-процентният данък и същата схема на облагане трябва да важат и за игрите с хазартни съоръжения като рулетки, ротативки, за които сега се плащат само такси, смята Костов. По думите му, по този начин в държавната хазна ще влязат допълнителни приходи от 100 милиона лева. Ако бъде приет вариантът на кабинета, вместо досегашните 70 милиона лева, в бюджета ще постъпят 15 милиона лева, коментира Иван Костов.

От партията предлагат още фиксирана долна и горна граница - от 1 до 3 промила, на данъка върху недвижимото имущество. ДСБ иска също и да се запази досегашната система за облагане на автомобилите.

Да не се признават като присъщи разходите на членовете на бордове, е сред предложенията на ДСБ за промени в закона за Данъка върху доходите на физическите лица. От партията настояват и за запазване на елементите на семейното подоходно облагане, преференциите за инвалиди в досегашните им размери, както и на необлагаемия доход.

От ДСБ искат специалният акциз на цигарите да остане в стария си размер, да се закрият безмитните магазини, да се намали акцизът на природния газ предвид на очакваното значително повишение на цената на суровината от 45 процента.

По отношение на Закон за общинския бюджет от ДСБ настояват да се запази правото на общините да получават процент от приходите от събрания данък върху доходите на физическите лица.

Бюджетът за текущи разходи на Народното събрание, Министерския съвет, президентството да не може да надхвърля средствата за нарастване на текущите разходи в бюджетната сфера, иска ДСБ.

Ако всички предложения на ДСБ бъдат приети, в държавния бюджет ще влязат допълнително 530-550 милиона лева, са изчислили от партията. Предложенията си за промени в данъчните закони и в закона за Държавния бюджет ДСБ ще внесе в парламента между първо и второ четене.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg