Предлагат намаление на ДДС от 20% на 18%

462
Предлагат намаление на ДДС от 20% на 18%

Депутати от ОДС внесоха два законопроекта - за промени в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС) и за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Предложенията бяха представени пред журналисти от народните представители Димитър Йорданов и Ясен Попвасилев.

В първия законопроект се предлага ДДС да бъде намален от 20 на 18 процента, като се въвежда и диференцирана ставка 7 на сто за доставка на хранителни продукти за човешко и животинско потребление, лекарствени продукти, медицински изделия, вестници, списания, книги, учебници и други.

Диференцирането на данъчната ставка за храни, лекарствени средства, книги и печатни издания е в пълен унисон с европейската практика и е от полза за гражданите, се посочва в мотивите на вносителите.

Друга промяна обхваща възможността да се ползва 50 на сто от данъчния кредит за покупка и експлоатация на всички леки автомобили, а не както е досега - ако са с 6 плюс едно места. Половината от данъчния кредит да се ползва за всички разходи, включително и за гориво, предлагат от ОДС.

Предлага се да не се начислява ДДС за строително-монтажни работи, сгради и урегулирани поземлени имоти, когато се извършва сделка с регистрирано по ДДС лице.

Ако при три поредни ревизии данъчната администрация не е установила съществени отклонения повече от 3 процента между стойността на декларираното и провереното, да се възстановява данъчният кредит само с проверка в срок от 10 дни, предлагат още от ОДС.

Промените в ДОПК целят да се осигури по-добра информираност на данъкоплатците, а процесът по определяне на данъчните им задължения да стане по-прозрачен.

Според вносителите всички отговори на запитвания на данъчно задължени лица, писма, становища и указания за прилагане на законодателството относно данъците или задължителните осигурителни вноски, издадени от изпълнителния директор на НАП или друг упълномощен за това орган, трябва да се публикуват в Интернет страницата на НАП, не по-късно от 14 дни от издаването им.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg