Предлагат увеличение на таксата за затваряне на магистрали до 15 000 лв. на час

412
Предлагат увеличение на таксата за затваряне на магистрали до 15 000 лв. на час

Таксата за затваряне на магистрали заради неотложни причини да се увеличи от сегашните 500 лева на час на 15 000 лева. Пет пъти да се завишат таксите за съгласуване на документи за разкриване на бензиностанции с десет колонки. Сега таксата е 5000 лева. Това предлага фонд "Републиканска пътна инфраструктура", съобщи на пресконференция изпълнителният директор на фонда Веселин Георгиев.

Промените в Наредбата за събирането на таксите се очаква през март да бъдат разгледани от правителството. Наредбата не е актуализирана от 1997 г., каза Георгиев.

Той съобщи, че през 2008 г. се очаква приходите от винетни стикери и други такси да достигнат 209 милиона лева. За 2007 г. приходите от винетки са били 184 милиона лева, а от други такси - 35 милиона лева.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов съобщи, че очаква тази година да започне изпълнението на всички незавършени магистрали, с изключение на "Черно море".

В края на март или началото на април ще започнат строителните дейности по автомагистрала "Струма". До края на януари ще бъде обявена процедура за избор на изпълнител. Проектът е на стойност 600 милиона евро. Вероятно средствата няма да стигнат, тъй като тунелът, който ще се построи в Кресненското дефиле, ще оскъпи проекта с не по-малко от 200 милиона евро, каза Георгиев.

Тази седмица се открива процедура за избор на изпълнител на автомагистрала "Марица" за участъка от Оризово до Харманли. Общият размер на инвестицията е 208 милиона евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg