Предоставиха три концесии за добив на подземни богатства

1424
Предоставиха три концесии за добив на подземни богатства

На днешното си заседание правителството прие решения за предоставяне на три концесии за добив на подземни богатства.

За срок от 35 години строителни материали ще добиват „Хидроминерал” ООД, „Добив и експлоатация АБО” ООД и „ТОП – МД” ООД съответно от находищата „Лилиян” (249 708 кв. м) в община Долна Митрополия, „Добри дол” (242 042 кв. м) в община Димово и „Ениер” (99 470 кв. м) в община Ветрино.

За периода на концесията се очаква постъпленията от концесионни плащания на трите дружества да надхвърлят общо 5 357 065 лв., като половината от тях ще постъпват по общинските бюджети, а инвестициите да са над 5 млн. лв.

Правителството реши също да започне процедура за концесиониране за срок от 32 години на добива на неметални полезни изкопаеми – жилен кварц, от находище „Белия камък”. Концесионерът ще бъде определен чрез търг с тайно наддаване.

Находището се намира в землището на с. Глоговица, община Трън и е проучвано в периода 1988-1992 г., когато са доказани запаси от индустриалния минерал. Решението за предоставяне на концесията е взето поради заявения инвеститорски интерес от няколко дружества, както и с оглед високия процент на безработицата в района.

В представените концесионни анализи е предвидена минимална инвестиционна програма в размер на 558 хил. лв.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg