Предприемачи от Балканите обсъдиха бъдещето на дребния бизнес

1543
Предприемачи от Балканите обсъдиха бъдещето на дребния бизнес

Рекорден брой предприемачи от региона – над 500, превърнаха София в Балканска столица на малкия и средния бизнес. Домакин на втората Балканска конференция бе Сдружението за подпомагане на малкия и средния бизнес "Обединени бизнес клубове" със специалната подкрепа на "Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия" и "Българска агенция за инвестиции", съобщават организаторите на проявата.  
 
Предприемачите обединиха интересите си под мотото на конференцията "Успех = Иновации + Пазари + Финанси + Дигитализация". По време на специалните b2b мачмейкинг срещи българските и чуждестранните предприемачи от различни браншове имаха възможност да намерят клиенти, инвеститори и партньори. 
 
„За да се развиваме, трябва да се отворим и да променим начина на правене на бизнес по между си. Така балканските страни ще бъдат конкурентни на международните пазари. Добър пример в това отношение е Бенелюкс. Създаването на единния европейски пазар е предизвикателство“, заяви президентът на УС на ОБК Веселин Халачев по време на дискусиите около най-важния документ на малкия и средния бизнес - Small Business Act.
 
„Събития като тези доказват, че дистанцията между институциите и бизнеса се скъсява все повече. Темите тук са свързани със специфичните приоритети на Балканите. Вярваме че със съвместните усилия на институциите, бизнеса, академичните среди и Тристранния съвет ще постигнем резултат. По отношение на връзката между Западните Балкани и ЕС, успехът е, че насочихме фокуса към всичките шест държави от региона, а не само към най-напредналите. Можем да развиваме съвместни проекти в унисон с цифровизацията и намаляване таксите за роуминг, енергетиката и инфраструктурата,“ каза зам.-министър на българското председателство на Съвета на ЕС Моника Панайотова.
 
Според Тодор Стоянов, зам.-министър на МвНР, правителството трябва да подпомага иновативните и стартиращи предприятия, а България е 41-а сред най-иновативните държави в света.
 
„Важно е да кандидатстваме по програмите за допълнително финансиране, не само за структурните фондове. „Хоризонт 2020“ е само една от тях, възможностите са много. Например „Балкани-Средиземно море“, предназначена за балканските държави. Има и банкови финансови инструменти“, обясни Кремена Димитрова, директор на дирекция „Европейски фондове“ при ОБК.
 
„Навсякъде в Европа слушам за сходни проблеми на малкия и средния бизнес. Правителствата и Брюксел трябва да разберат, че МСП е Европа и Европа е МСП", коментира президентът на Европейския алианс на малкия бизнес Дейвид Каро. Според него продуктивността и дигитализацията са бъдещето на малките и средни предприятия. Това трябва да бъде разбрано и от европейските институции, които да създадат подходящи условия за развитие. 
 
По време на форума, по случай пет

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg