Предприятията за продан у нас отчитат безпрецедентен ръст

1325
Предприятията за продан у нас отчитат безпрецедентен ръст

Правителството може да предприеме мерки за регулиране на банковите лихви, защото сега те са непосилни и за бизнеса, и за физическите лица. Това коментира в сутрешния блок на телевизия България он ер Орлин Владиков, експерт в областта на недвижимите имоти и бивш председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Той даде за пример Сингапур, където правителството още от 2008 г. е изготвило правила, чрез които регулира размера на лихвите.

От една година насам има безпрецедентно увеличаване на индустриалните обекти, които са обявени за продажба, обясни още Владиков.

По думите му основната причина е икономическата и дългова криза, на второ място се нарежда микро и макрорамката на страната, а на трето място е трудният достъп до финансиране, което от своя страна пречи на фирмите да се развиват.

Владиков допълни, че свитото потребление също пречи на развитието на фирмите и води до търсене на нов собственик. Намирането на нов собственик сега обаче отнема много време, а не както преди, когато една фирма е намирала нов собственик за около 3 месеца.

Предложените за продажба предприятия са на стойност от 200 хил. до 20 млн. евро. Това означава, че се продават и малки и големи предприятия, а като ангажираност тези фирми имат от 10 до 300 работници, обясни Владиков, като допълни, че това ще доведе до ръст на безработицата.

Прогнозата му е, че до края на годината ще има нов пакет от фирми, които ще бъдат обявени за продан.

Владиков обясни още, че трябва да има по-чест диалог между правителството и бизнеса, а в него трябва да се отреди сериозна роля на банките, които имат голямо значение за развитие на българската индустрия.

Негативно отражение върху икономиката ще има факта, че голяма част от предприятията, които се обявяват за продан, дълги години са били гръбнака на икономиката. Ще са нужни много усилия, много мерки, за да се преодолее този проблем.

Друг негатив е вътрешнофирмената задлъжнялост, която води до верижна реакция и затруднения на множество предприятия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg