Предприятията за производство на млечни продукти проверени от НВМС

474
Предприятията за производство на млечни продукти проверени от НВМС

Националната ветеринарно-медицинска служба /НВМС/ извърши проверки на всички предприятия, произвеждащи млечни продукти и малотрайни колбаси, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните, цитирани от БТА.

Проверката е направена във връзка с информации в медиите за допуснати нарушения при свободното движение на хранителни продукти от животински произход от страните-членки към България и износ за трети страни и неправилното влагане на добавки към хранителните продукти от животински произход.

Проверени са 193 предприятия за производство на млечни продукти, като в пет от тях е установено влагане на кондензирано и сухо мляко без същото да е отразено в технологичните документации.

В 10 предприятия е отразено в технологичната документация влагането на въпросната добавка, но не е отразено върху етикета на готовия продукт. Нарушения са установени в търговската мрежа, където при определени случаи на предлагане на кисело мляко не е било отбелязано влагането на сухо мляко.

Проверките са установили, че влаганите в млечните продукти кондензирани и сухи млека не представляват повече от 0,35 процента от общото количество произведено в страната сурово мляко.

В месопреработвателните предприятия в направление малотрайни колбаси и млени месни заготовки са проверени 289 предприятия.

Установено е коректно отразяване в технологичните документации на влаганите добавки, като в четири предприятия е констатиран по-голям процент на влагането на тези добавки.
В търговската мрежа са проверени 2065 обекта. Нарушенията са свързани с липса на търговски документи или не вписване на партидния номер на продукта в наличната документация.

Съставени са 311 предписания за отстраняване на констатираните несъответствия и 105 акта за установяване на административно нарушение от инспекторите на ДВСК. Връчени са шест разпореждания за унищожаване на храни от животински произход и две разпореждания за спиране на дейност.

От НВМС информират, че за Македония, Сърбия, Хърватска и Косово от годишното производство на месо от едри преживни животни, което е около 12 000 тона, страната ни е изнесла 9 т. месо и отделно 16 т. месо от свине.

От службата припомнят, че до 1 август 2008 г. България нямаше право да изнася за страните-членки на ЕС и за трети страни термично непреработено свинско месо.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg