Представен е проектът за пречиствателна станция на "Златни пясъци"

584
Представен е проектът за пречиствателна станция на

Проектите на община Варна за пречистване на отпадъчните води и с битовите отпадъци могат да се финансират по Оперативната програма „Околна среда”. Това каза днес министър Джевдет Чакъров пред кмета на Варна Кирил Йорданов, който дойде на среща в МОСВ по покана на министъра. Срещата е част от поредица срещи с общини от цялата страна във връзка с реализацията на проекти по ОП „Околна среда”.

До момента община Варна няма подадени проекти за строителство на пречиствателна станция. Днес беше представен идеен проект за пречиствателна станция в курорта „Златни пясъци”, където от години има сериозни проблеми с пречистването на водите.

 Министър Чакъров пое ангажимент да бъде оказана методическа помощ за цялостна подготовка на проекта, с който общината да кандидатства по ОП „Околна среда” във втората процедура за набиране на проекти за строителство в областта на водите, които предстои скоро да се обяви.

Проектът трябва да бъде придвижен по най-бързия начин, още сега може да започне подготовката на процедурите по Закона за обществените поръчки, за да се спести време и да се уреди собствеността на терена на пречиствателната станция, която трябва от курорта да се прехвърли на общината, тъй като само общините могат да са получатели на средства по ОП „Околна среда” за пречиствателни станции, обясни Джевдет Чакъров.

Също така министърът пое ангажимент на Варна да бъде оказана експертна помощ за изработване на генерален план в областта на водите, в който да се идентифицират всички проблеми с пречистването, колекторната и канализационната системи. На базата на това ще бъде изработен интегриран воден проект за решаване на всички проблеми, който също да бъде подаден по ОП „Околна среда”. По този начин ще се решат проблемите с нерегламентираното заустване на отпадъчни води не само в морето, но и в дерета, ще се изградят колектори и канализация, където е необходимо.

В началото на следващата седмица министър Чакъров организира съвместна среща с кмета на Варна и на Аксаково, за да се ускорят процедурите по подготовката на проекта за ново регионално депо на Варна. Не трябва да допускаме кризата с отпадъците на София да се повтаря и в други градове, категоричен беше министърът и затова пое ангажимент лично да съдейства за решаването на проблема във Варна.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg