Представиха новоучредения Български институт за външна търговия

875
Представиха новоучредения Български институт за външна търговия

Днес, 24 март 2008 г., в БСК се проведе пресконференция, на която официално бе представен новоучреденият Български институт за външна търговия (БИВТ). Институтът е създаден по инициатива на Българската стопанска камара и е регистриран като организация с нестопанска цел, информират от БСК.

В пресконференцията участваха председателят на БСК Божидар Данев, управителят на БИВТ Жечко Димитров, директорът на направлението за обучение и семинари към БИВТ Димитър Илиев и експертът по външна търговия Станислава Колева.

Основната цел на БИВТ е да спомага за развитието на конкурентоспособността на българската икономика, увеличавайки експортния капацитет на българските фирми чрез развитие на техните познания и умения за участие в международната търговия.

Според НСИ, фирмите-износители в България са около 13 000. Ако, използвайки знанията и уменията, получени в сътрудничество с БИВТ, всяка една от тях намери допълнителни пазари и клиенти и реализира зад граница допълнително продукция за 100 000 лв. на година, то общият ефект би бил 1.3 млрд. лева. Пари, които са доход за фирмата-износител, по-добри заплати за нейните служители и повече приходи от данъци за държавата. Ефектът се умножава допълнително, ако дори малка част от фирмите, които нямат външнотърговска дейност, намерят с помощта на БИВТ излаз към клиенти и пазари в чужбина.

Основната дейност на БИВТ е обучение на мениджъри и фирми в областта на външната търговия. Успешно завършилите цялата програма на БИВТ ще получат удостоверение за ”Експерт по външна търговия”. За целта трябва да се преминат 7-те основни курса на БИВТ, плюс курсовете за бизнес с Русия, САЩ, 2 страни от Европейския съюз (по избор) и 24 учебни часа езиков курс. БИВТ има намерението да се лицензира като Център за професионално обучение при Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) и да си сътрудничи със сродни чуждестранни институти за взаимно признаване на издаваните сертификати за квалификация.

Първата инициатива на института е еднодневно обучение на тема „Бизнес с Германия”, което ще се проведе на 25 март т. г., от 9.00 до 17.00 ч., в БСК. Семинарът цели запознаване на предприемачите, търсещи възможности за установяване и задълбочаване на успешни бизнес отношения с Германия, с бизнес климата във Федералната република, с възможностите за бизнес с германски партньори и най-често срещаните проблеми при интернационализирането на бизнеса, както и начините за тяхното преодоляване.

БИВТ предлага на вниманието на българските фирми и своята специална експортна програма „Летящ старт към Вашите международни продажби”. Тя включва специализирани услуги, които покриват широк спектър от дейности: от организация на бизнес командировки и участие в панаири и изложения до представителски услуги в страните, в които БИВТ има партньори. Към момента БИВТ предлага програмата „Летящ старт към Вашите международни продажби” за два важни за България пазара – Германия и Русия.

Снимка: БСК

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg