Представиха последния доклад на световната банка за България

431
Представиха последния доклад на световната банка за България

Министърът на финансите Пламен Орешарски участва в представяне на последния доклад на Световната банка за България, озаглавен “Ускоряване конвергенцията на България: Предизвикателства пред повишаване на производителността”.

Докладът очертава предизвикателствата пред конвергенцията на България в четири основни области: продуктовите пазари в България, пазар на труда, развитието на човешките ресурси в страната, както и системата за научноизследователска и развойна дейност (НИРД). В анализа се посочват съществените различия със средните нива в Общността, които следва да бъдат преодолени.

Във встъпителното си слово министър Орешарски изтъкна, че в последните години буди тревога намаляването на производителността на труда, което е пряко обвързано и с бързото намаляване на населението в трудоспособна възраст. Финансовият министър отбеляза, че в някои от посочените области страната има значителен напредък в последните две години, но също така в други има много резерви.

Орешарски посочи, че в доклада са препоръчани конкретни политики в краткосрочен и средносрочен план, които биха били от полза не само за правителството, но и за експерти от неправителствения сектор и бизнеса.

По повод въпрос по една от най-широко застъпените теми в доклада – за реформи във висшето и средното образование и стачната обстановка в областта, министърът на финансите отговори, че политиката по доходите не е само фискален въпрос, а е въпрос на равнище на доходи, на инфлация, на обменен курс и трябва да се разглежда „в пакет”. Министърът подчерта, че „доходите не могат да се увеличават вън от всякакви икономически зависимости”.

Във форума участие взеха и министрите Даниел Вълчев и Николай Василев, както и експерти от други министерства, представители на неправителствения сектор и бизнеса.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg