Представиха последния доклад на световната банка за България

460
Представиха последния доклад на световната банка за България

Министърът на финансите Пламен Орешарски участва в представяне на последния доклад на Световната банка за България, озаглавен “Ускоряване конвергенцията на България: Предизвикателства пред повишаване на производителността”.

Докладът очертава предизвикателствата пред конвергенцията на България в четири основни области: продуктовите пазари в България, пазар на труда, развитието на човешките ресурси в страната, както и системата за научноизследователска и развойна дейност (НИРД). В анализа се посочват съществените различия със средните нива в Общността, които следва да бъдат преодолени.

Във встъпителното си слово министър Орешарски изтъкна, че в последните години буди тревога намаляването на производителността на труда, което е пряко обвързано и с бързото намаляване на населението в трудоспособна възраст. Финансовият министър отбеляза, че в някои от посочените области страната има значителен напредък в последните две години, но също така в други има много резерви.

Орешарски посочи, че в доклада са препоръчани конкретни политики в краткосрочен и средносрочен план, които биха били от полза не само за правителството, но и за експерти от неправителствения сектор и бизнеса.

По повод въпрос по една от най-широко застъпените теми в доклада – за реформи във висшето и средното образование и стачната обстановка в областта, министърът на финансите отговори, че политиката по доходите не е само фискален въпрос, а е въпрос на равнище на доходи, на инфлация, на обменен курс и трябва да се разглежда „в пакет”. Министърът подчерта, че „доходите не могат да се увеличават вън от всякакви икономически зависимости”.

Във форума участие взеха и министрите Даниел Вълчев и Николай Василев, както и експерти от други министерства, представители на неправителствения сектор и бизнеса.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...