Представиха Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. във Враца

467
Представиха Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. във Враца

Зам.-министърът на земеделието и горите Бюрхан Абазов представи днес Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. в гр. Враца по време на Националната информационна кампания „Бъди активен”.

По време на откриването на третия семинар от кампанията министър-председателят Сергей Станишев подчерта, че перспективата за усвояване на средствата от Европейския съюз е особено важна за развитието на Северозападна България. Той припомни, че ефективното усвояване на европейските средства зависи не само от мобилизацията на институциите в страната, но и от активността на бенефициентите.

Земеделските стопани могат да кандидатстват за средства, предвидени за страната ни по Програмата за развитие на селските райони, формулирани са и 22 мерки, които подробно определят дейностите за получаване на субсидии, припомни зам.-министър Абазов. Програмата ще се прилага у нас от датата на официалното й одобрение от Европейската комисия до 31 декември 2013 г., а изплащането на проекти ще става до края на 2015 г.

Заместник-министърът на земеделието посочи 4-те приоритетни оси, към които се разпределят заложените мерки и условията, на които трябва да отговарят бенефициентите по различните мерки. 1893 землища от цялата страна ще могат да прилагат мерките по ос 2 „Подобряване на околната среда и селската природа /управление на земята/”.

За 7-годишния период по тази ос са заложени 777 млн. евро, посочи зам.-министър Абазов. 231 общини от общо 264 в страната ще могат да прилагат мерките по ос 3 „Качеството на живот в селските райони и разнообразяване на селската икономика”. По тази ос ще се финансират проекти само от селските райони, а бюджетът е близо 878 млн. евро за периода 2007-2013 г.

Във Враца зам.-министър Абазов съобщи още, че към днешна дата подадените заявления по Схемата за единно плащане на площ вече възлизат на 98 % от общо 65-те хиляди земеделски стопани в страната, които се очаква да подадат заявления.

Той припомни, че подаването на заявленията приключва до 15 май т.г. и призова представителите на местната власт, неправителствените организации и земеделските стопани да бъдат активни и да се възползват максимално от огромния ресурс, които Европейския съюз предоставя на България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg