Представяме стандартизация на географските имена на конференция в ООН

773
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев ще представи доклад на Деветата конференция на ООН по стандартизация на географските имена. Докладът отразява дейността на България по стандартизацията на географските имена за периода 2003 – 2007 г.

Форумът ще се проведе в Ню Йорк, САЩ, 21–30 август 2007 г.. Зам.-министър Рогачев е председател на Съвета по стандартизация на географските имена в България, създаден към министъра на регионалното развитие и благоустройството. В конференцията ще участва и зам.-председателят на Съвета и изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Цветен Боев.

Конференцията в Ню Йорк се провежда веднъж на 5 години.
За страната ни определящи са задачите, свързани с усъвършенстване на националната стандартизация на географските имена и развитието на законодателната база. От голямо значение е създаването на речници с географски имена и регистър на географските имена – национални и чужди.

Националните органи по стандартизация на географските имена са Съветът по стандартизация на географските имена към Министъра на регионалното развитие и благоустройството (създаден през 2006 г. според изискванията на Закона за геодезията и картографията ) и Комисията по преименуване към администрацията на Президентството на Република България.

Административният орган, отговарящ за тази дейност по Закона за геодезията и картографията е Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Акцентите в доклада на зам.-министър Рогачев са поставени върху латинизацията на българските географски имена и върху предстоящото създаване на Национален регистър на географските наименования в България. В регистъра ще се включат не само актуализираните имена, транслитерацията им на латиница, но и информация за стари имена на населеното място, история на района, географска информация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...