Представят анализ за възможностите за създаване на български енергиен холдинг

526
Представят анализ за възможностите за създаване на български енергиен холдинг

Анализът на "Делойт-България" за възможностите за създаване на български енергиен холдинг ще бъде представен днес. В холдинга ще бъдат прехвърлени миноритарни пакети от НЕК, "Булгаргаз холдинг", АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и Мини "Марица Изток".

Както знаете, в средата на миналата седмица правителството взе решение за преструктуриране на енергийния сектор и консолидацията на дружества в него. Целта е да се обособи съвкупност от икономически устойчиви и гъвкави бизнес единици, с адекватно пазарно поведение и функциониращи под единно финансово-стратегическо управление.

Друго предимство на структурата е още по-голяма прозрачност на осъществяваните дейности. Обединението на енергийните предприятия ще повиши инвестиционния им потенциал, ще подобри кредитния им рейтинг и ще понижи разходите за набиране на капитал.

Държавата ще бъде 100 процента собственик от капитала на "Български енергиен холдинг". Министерството на икономиката и енергетиката ще запази мажоритарния дял от акциите на 5-те държавни енергийни предприятия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg