Представят експортната политика на България до 2013 г.

542
Представят експортната политика на България до 2013 г.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев ще представи в София политиката на България по износа за периода 2008-2013 г.

Прилагането на тази политика предполага началото на процеси, които ще доведат до промени в тенденциите по търговския баланс на България в средносрочен план. Тя се основава на селективна подкрепа на инвестициите в перспективни и ориентирани отрасли, насочени към износ (инвестиции "второ поколение"); подобряване на бизнес средата; проактивна експортна политика, съобщава Министерството на икономиката и енергетиката.

Припомняме, провеждането на постоянна политика, която да доведе до превръщането на търговския дефицит в търговски излишък е целта на експортната стратегия на България, чийто проект беше утвърден на разширеното заседание на политическия съвет на управляващата коалиция в Банско. Документът ще бъде предложен за обществено обсъждане и през септември ще бъде внесен за одобрение и от Народното събрание.

Една от мерките за постигането на целта на стратегията е създаването на индустриални зони за привличане на експортно ориентирани инвеститори. Документът предвижда също засилване на инвестиционния маркетинг на България в чужбина. Ще бъдат формирани консултативен съвет към правителството за икономизация на външната политика и агенция за подкрепа на експорта БулТрейд. Основната задача на агенцията е насърчаване, улесняване и подпомагане на износа и на приоритетните експортни отрасли.

Източник: Министерски съвет, бТВ, Снимка: Profit.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg