Представят Първия Национален кодекс за корпоративно управление на 9 октомври

627
Представят Първия Национален кодекс за корпоративно управление на 9 октомври

Български експерти бяха натоварени със задачата да помогнат на българските компании да подобрят методите си на корпоративно управление в съответствие с фундаменталните принципи на прозрачност и ясна отчетност. Те работеха с подкрепата на Глобалния форум за корпоративно управление на IFC, като задачата им бе да проучат световните практики и да изготвят български Национален кодекс за корпоративно управление.

Експертите, начело с проф. Бистра Боева от УНСС и Бистра Илкова, гл. изп. директор на БФБ, са готови с проекта и първият български Национален кодекс за корпоративно управление ще бъде представен на 9 октомври 2007 г. в хотел Шератон.

Българският кодекс е базиран на приетите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Принципи на корпоративно управление и ще служи като модел, помагащ на компаниите да подобрят практиките си. Кодексът ще изясни ролите на мениджърите и директорите на компаниите, ще защитава правата на дребните акционери и ще дава напътствия за по-ясно изнасяне на финансови и нефинансови данни. Подобни кодекси вече съществуват в редица страни по света и се препоръчват от ЕС.

След приемането на България в ЕС, компаниите в страната имат нуждата да подобрят корпоративните си практики, за да засилят конкурентоспособността си на европейския пазар и да си осигурят доверието на инвеститори и кредитори. По думите на проф. Боева, България има нужда от такъв кодекс, за да могат родните компании да се съревновават наравно с другите на европейските пазари.

Понятието “корпоративно управление” се дефинира като система, по която компаниите се управляват и контролират. Счита се, че спазването на такъв кодекс е важен фактор в развитието на дружествата от частния сектор и благоприятства привличането на инвестиции (вкл. чуждестранни).

Българската фондова борса ще замени настоящия си кодекс с националния и ще изисква от листнатите компаниите да направят същото, като тези, които не желаят да го приемат ще трябва да обяснят съображенията си. Компаниите, които не са листнати на борсата ще бъдат насърчавани да приемат кодекса и да се придържат към нормите му.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg