Предвидени са 70 млн. евро за трансграничното ни сътрудничество с Гърция

694
Предвидени са 70 млн. евро за трансграничното ни сътрудничество с Гърция

Предвиждат се 70 млн. евро инвестиции по линия на Трансгранично сътрудничество между България и Гърция, това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов в Смолян. Той припомни, че за допълнително водоснабдяване на к. к.

Пампорово ще бъдат вложени над 8 млн. лв. През последните 2 години инвестициите в област Смолян са над 30 млн. лв., допълни министър Гагаузов. Той стартира рехабилитацията на пътя Соколовци - Смолян – Средногорци, който се изпълнява по Програма ФАР Трансгранично сътрудничество между България и Гърция. Отсечката, която ще бъде рехабилитирана, e с обща дължина 31 км и е на стойност 20 млн. лв.

90 млн. лв. ще бъдат вложени за рехабилитация и изграждане на пътища по оста Пловдив – Рудозем, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски. Още 30 млн. евро ще се инвестират по пътната ос в Родопите запад-изток – Гоце Делчев – Доспат – Борино – Кърджали – Момчилград – Ивайловград.

Средствата ще се осигурят и по линия на гръцкия план за реконструкция на Балканите. От българска страна проектът ще бъде финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие".
Туризмът е най-бурно развиващият се отрасъл и през последните 7-8 години България е вложила милиарди евро за развитието му, каза министър Гагаузов при откриването на първата българо – гръцка контактна туристическа борса “Туризъм в Родопите – заедно от двете страни на границата”. Той заяви, че има обща воля между България и Гърция за отваряне на гранични пунктове. Зам.-министър Димчо Михалевски допълни, че до края на 2010 г. ще бъдат отворени два гранични контролно- пропускателни пункта – Кърджали – Комотини и Рудозем – Ксанти. Надяваме се подходните пътища към два по-малки гранични пункта – Горна Арда – Паранести и Златоград – Термес да бъдат завършени в края на 2008 г., допълни още зам.-министър Михалевски.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg