Предвиждат корекция в цената на природния газ за третото тримесечие с 5%

578
Предвиждат корекция в цената на природния газ за третото тримесечие с 5%

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предвижда актуализация на цената на природния газ за третото тримесечие на 2008 г. с 5.16%, съобщиха от пресцентъра на Комисията.

На открито заседание следващата седмица регулаторът ще разгледа доклада на работната група по искането на Булгаргаз ЕАД за увеличение на цената на природния газ.

В заявлението си за промяна на цените Булгаргаз ЕАД предлага увеличение на цената на природния газ за третото тримесечие на 2008 г. с 81.20 лв. на 1000 куб.м. или актуализация с 19.63% спрямо предходното тримесечие.

Като мотив за поисканата корекция от дружеството посочват продължаващото поскъпване на петрола и неговите деривати на международните пазари.

След прецизен и задълбочен анализ на икономическите обстоятелства и разчетите на дружеството, работната група на комисията предвижда корекция на пределната цена спрямо предходното тримесечие с 5.16% (21.33 лв.), или от 413.47 лв./1000 м3 (без ДДС) на 434.80 лв./1000 м3 (без ДДС).

Изчисленията на експертите на регулатора са направени при запазването на посочените от Булгаргаз ЕАД изходни параметри и гарантират осигуряването на достатъчно средства за нормалната работа на газовото дружество.

Предвижданата корекция в цената компенсира разходите за покупка на природен газ в сравнение с предходното тримесечие, без да внася изменение в останалите оборотни средства на компанията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg