Преговорите ни с ЕК за оперативна програма „Транспорт” 2007 – 2013г. приключиха

453
Преговорите ни с ЕК за оперативна програма „Транспорт” 2007 – 2013г. приключиха

Преговорите между Министерството на транспорта на Република България и Европейската комисия (ЕК) за одобрението на Оперативна програма „Транспорт” 2007 – 2013 г. бяха официално финализирани.

Очаква се до средата на месец ноември 2007 г. решението за одобрението на Оперативната програма да бъде подписано от комисаря по регионалната политика на ЕК Данута Хубнер. След изпълнението на тази формална процедура ще бъде обявен официалният старт на Оперативна програма „Транспорт”.

Оперативна програма “Транспорт” 2007-2013 г. (ОПТ) е разработена в тясно сътрудничество със заинтересованите организации и институции и е една от седемте оперативни програми, чрез които България ще усвоява средства от фондовете на ЕС. ОПТ е оперативната програма с най-голям бюджет в България – 2 003 481 163 евро.

Чрез програмата ще се финансират инфраструктурни проекти в секторите – железопътен и пътен транспорт, комбиниран транспорт, морски и вътрешноводен транспорт. Сред ключовите за развитието на националната транспортна инфраструктура проекти са: модернизацията на железопътната линия Видин – София, изграждането на автомагистралите Струма и Марица, разширението на софийското метро, изграждането на Интермодален терминал в София.

Реализирането на тези и другите проекти от програмата ще допринесат за повишаване на безопасността и комфорта при пътуване. Също така изграждането на нови и модернизирането на съществуващите инфраструктурни обекти ще намали времето за пътуване и превоза на товари.

Една от специфичните цели, поставени пред програмата, е балансиране на използването на отделните видове транспорт. Успешното изпълнение на ОПТ ще има основен принос за интегрирането на националната транспортна мрежа в тази на ЕС.

Фондовете, чрез които ще се съфинансират проектите, са Кохезионният фонд и Европейският фонд за регионално развитие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg