Преговорите за работните заплати - отново без резултат

372
Преговорите за работните заплати - отново без резултат

Продължилите почти три часа преговори между синдикати и работодателски организации за препоръчителния индекс за увеличение на работните заплати в частния сектор през 2008 г. отново приключиха без съществен резултат, макар да беше отбелязан известен напредък, съобщиха от Българската стопанска камара.

Като положителен знак би могло да се тълкува декларираното желание и от двете страни за взаимни компромиси с цел постигане на споразумение - по възможност до края на май тази година.

Като част от готовността за компромис и с цел възможност за сближаване на позициите, в хода на разговорите и двете страни отправиха някои нови предложения, които е необходимо да бъдат дискутирани в рамките на отделните делегации, преди окончателното им обсъждане и евентуално включване в текста на споразумението.

Основните различия в позициите са в три основни момента. Първо, дали да има единен индекс, както предлагат синдикатите, или индексът да е диференциран (по предложение на работодателите), като за по-ниските възнаграждения той да е двуцифрен, а за високите заплати да е едноцифрен, с цел компенсиране на ефектите от въведения от началото на 2008 г. плосък подоходен данък.

Спорен момент са и четирите компонента на индекса да са на база отчетни данни (т.е. за изтеклата година) или два от тях (стопанска конюнктура и данъчно-осигурителна тежест) да се изчисляват на база прогнозни данни за текущата година (такова е предложението на работодателите).

И трето, дали при изчисляването на ръста на производителността на труда да бъде изключено селското стопанство (по предложение на синдикатите) и какъв процент от този ръст да се ползва във формулата за определяне на индекса за увеличение на заплатите (работодателите предлагат 50%, синдикатите 75%).

Преговорите ще продължат в понеделник, 26 май, от 11.00 ч, в БСК при закрити врати.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg