Прехвърляме до 10 дни от отпуската за догодина?

697
Прехвърляме до 10 дни от отпуската за догодина?

Ще бъде търсен най-оптималният вариант за ползването на натрупаните платените отпуски.

Единият от вариантите е да се "изчистят" до края на годината, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той посочи, че те ще бъдат обсъдени на тристранен съвет през следващата седмица.

Вчера правителството предложи изчистване на всички натрупани в годините отпуски до края на годината, като допълнителна антикризисна мярка.

Срещу предложението скочиха синдикатите, които смятат, че това е в ущръб на работниците. От КНСБ заявиха, че биха подкрепили подобна мярка, но тя да не се отнася за заварените отпуски и заплашиха с протести, ако това не бъде направено.

По думите на министъра са необходими промени в Кодекса на труда, които да задължат работодателите да дават на работниците дължимите им платени отпуски. Това е времето те да възстановят работните си сили и хората трябва да го ползват, заяви министърът.

Обсъжда се възможността да могат да се прехвърлят само 10 дни от дължимия отпуск за следващата година. Младенов каза, че ако хипотетично бъдат уволнени само служителите на социалното министерство, той трябва да плати 2 млн. лева за неползвани отпуски. 200-300 натрупани дни означава риск за професионални заболявания, за повече болнични и други рискове, допълни той.

Според министъра синдикатите би трябвало да одобрят промените, тъй като те всъщност са грижа за здравето на работниците и служителите. Ако синдикатите се обявят против тази мярка, това означава, че нямат ангажимент към своите работници и служители, смята Младенов.

По негово мнение синдикатите грешат в твърдението си, че от прилагането на тази мярка ще бъдат затворени предприятия. Той подчерта, че ще бъдат намерени подходящи срокове, в които да могат да изчистени старите отпуски и да се сложи ред в системата.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg