Прехвърлянето на мобилните номера най-после се задава

438
Прехвърлянето на мобилните номера най-после се задава

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) даде на мобилните оператори срок до 22 септември да подпишат процедурата, която позволява на абонатите им да преминат към друга GSM мрежа, без да променят мобилния си номер. В същия срок трите оператора в България трябва да представят и договорите за взаимно свързване на мрежите си, съобщи за Дневник източник от комисията.

Регулаторът ще прибегне до административни наказания, ако този срок не бъде спазен от някой от телекомите. Санкциите в новия Закон за електронните съобщения, приет през май т.г., са сериозни и се налагат седмично, докато не се отстранят нарушенията, припомниха от КРС. Освен това, глобите могат да се налагат и персонално - не само на компаниите, но и на мениджърите им.

Въпреки че по закон преносимостта на номерата трябваше да се предлага още от 1 януари 2007 г., услугата се бави заради липсата на процедура, приета и от трите мобилни оператора в България. Към края на миналата година "Глобул" и "Вивател" одобриха изготвените от КРС правила за преносимост и внесоха свои предложения за процедури. Третият и най-голям оператор "Мобилтел" обаче обжалва в съда правилата на регулатора, според които възможността за прехвърляне на номерата трябва да стартира едновременно при всички компании. Тричленен състав на Върховния административен съд е отхвърлил и двете жалби на "Мобилтел" и е отсъдил в полза на комисията, показва справка в сайта на ВАС. От КРС очакват компанията да оспорва пред петчленен състав на съда.

"Надявам се съдът да се произнесе преди 22 септември", коментира заместник-председателят на регулатора Валентин Хараламбов. Според него обаче, дори да няма окончателно решение на ВАС, комисията може да отвори процедура по Закона за електронните съобщения.

Решението на КРС е от тази седмица и до вторник не беше получено от мобилните оператори, показа проучване на Дневник. И трите компании обаче заявиха, че се готвят да предложат на абонатите си преносимостта на номерата. От "Глобул" напомниха, че са подписали процедурата още миналия декември и очакват от КРС насоки за промени според новия закон. "Мобилтел" работи по съвместимостта на системите, казаха от оператора. “От техническа гледна точка сме готови”, съобщиха от "Вивател". Според директора по регулациите в компанията Павел Велчев, в процедурата задължително трябва да фигурира изискването административните такси между операторите за прехвърляне на номерата да са разходоориентирани.

Ако процедурата бъде подписана до 22 септември, от КРС очакват предлагането на услугата да започне до месец-два, тъй като поне в началото няма да е необходима обща база данни с номера. От регулатора се надяват, дори пак да се стигне до съдебно оспорване, възможността за преносимост на номерата да стане факт преди края на тази година.

BMI: Пазарът на GSM услуги в България ще се забави

Въпреки силния ръст на абонатите през 2006 г. и началото на 2007 г. през следващата 2008 г. българският пазар на мобилни услуги със сигурност ще забави темповете си, прогнозира в проучване Business Monitor International (BMI). Анализаторите очакват ръстът на новите абонати през идващите тримесечия да намалее, заради насищането на пазара.

В края на първата четвърт на 2007 г. българският пазар на мобилни услуги е достигнал 8.7 млн. абонати и годишен ръст от 33.3%, като степента на насищане вече е 113 на сто. Между март 2006 г. и март 2007 г. мобилните оператори са спечелили над 2 млн. нови клиенти, докато предишната година те са били 1.7 млн. души. Според анализа в основата на увеличението е нарасналата конкуренция и сериозните инвестиции на БТК в мобилното й звено. Това се вижда по пазарния дял на "Вивател", който от 0.2% през септември 2005 г. е нараснал до 9.8% през март 2007 г. За една година (от март 2006 г. до март 2007 г.) най-младият мобилен оператор е привлякъл 540 хил. нови клиенти, но си остава най-малката от трите GSM компании в страната.

Плановете на новия собственик на 90% от капитала на "БТК груп" AIG Global Investment Group са да укрепи позициите на "Вивател" и да нареди БТК сред най-иновативните телекоми в региона.

Междувременно три банки - Raiffeisen Centrobank, Erste Bank и UniCredit, цитирани от APA-Economic News Service, във вторник прогнозираха намаление на нетната печалба на Telekom Austria, собственик на най-големия оператор в България "Мобилтел”. Според прогнозата нетната печалба на Telekom Austria за второто тримесечие на годината ще бъде 123.4 млн. евро, което е с 5.7% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Очакваните приходи на телекома са 1.173 млрд. евро, което е нарастване едва от 0.3%. Причини за забавянето са разходите на компанията за започване на бизнес в Сърбия и Черна гора и натискът върху възможностите за печалба в Хърватия, Словения и България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg