Преките чуждестранни инвестиции с 4.5% ръст за 2018 г.

478
Преките чуждестранни инвестиции с 4.5% ръст за 2018 г.

© Pixabay

По предварителни данни преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в нефинансовия сектор към края на 2018 г. възлизат на 25.4 млрд. евро по текущи цени, което представлява повишение от 4.5% в сравнение с предходната година.

През 2018 г. най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността – 10.8 млрд. евро. Следващ по обем на направените ПЧИ e секторът на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 6.4 млрд. евро, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

В сектор „Строителство“ преките чуждестранни инвестиции през 2018 г. са 457 млн. евро.

През 2018 г. в структурата на преките чуждестранни инвестиции по икономически дейности се наблюдава нарастване на направените инвестиции в сектора на услугите, като относителният им дял се увеличава с 2.0 пункта в сравнение с предходната година, докато относителният дял на ПЧИ в промишлеността намалява с 1.1 пункта в сравнение с 2017 година.

Разходи за придобиване на дълготрайни материални активи

По предварителни данни през 2018 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на икономиката са 19.2 млрд. лв. по текущи цени.

Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в промишления сектор – 5.7 млрд. лева. Следващ по обем на направените инвестиции за ДМА е секторът на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 4.9 млрд. лева.

В сектор „Строителство“ през 2018 г. инвестициите за ДМА са 1.5 млрд. лева. През 2018 г. в структурата на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по икономически дейности се наблюдава спад на направените инвестиции в промишления сектор и сектора на услугите, като относителният им дял намалява съответно с 1.4 и 0.4 пункта в сравнение с предходната година.

През 2018 г. в структурата на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по видове се наблюдава нарастване на направените инвестиции в сгради, строителни съоръжения и конструкции и транспортните средства, като относителният им дял се увеличава съответно с 0.1 и 0.6 пункта в сравнение с предходната година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg