Прекратиха концесията за находище Антимово I

1565
Прекратиха концесията за находище Антимово I

Концесионният договор за добив на заглинени пясъци от находище „Антимово I“ в община Видин ще бъде прекратен по взаимно съгласие между страните. Договорът е сключен през 2012 г. за срок от пет години.

От находището не е осъществяван добив. В мотивите за искането си концесионерът „ФЦЦ Конструксион“ АД посочва, че концесията е предоставена във връзка с изграждането на моста на р. Дунав между Видин и Калафат и прилежащата инфраструктура. „ФЦЦ Конструкцион” АД е изпълнител на проекта, който е завършен през юни 2013 г.

По искане на „Холсим кариерни материали Рудината” АД концесионната площ по договора за добив на варовици ще бъде увеличена с 5 дка. Промяната се налага с цел безопасно извършване на задълженията по рекултивация и възстановяване на нарушените при добива терени.


В заявената допълнителна площ няма заведени запаси и няма да се извършва добив. Кариерата „Рудината“ се намира в Столична община, район „Кремиковци“.

В съответствие на сегашната норматива уредба се променя РМС №622/2009 г. за предоставяне на концесия за добив на индустриални минерали – пясъци, годни за шихтоване на меден концентрат, от находище „Манастира Св. Тодор“. Промените отразяват осъвременената Наредба за принципите и методиката за определяне на концесионното възнаграждение за добив на подземни богатства, както и промените в Закона за подземните богатства от 2010 г.

Находището е разположено в землищата на с. Доброславци и с. Балша, район Нови Искър, община Столична. До момента не е сключен концесионен договор поради обжалвания. Жалбите са оставени без последствия и съдебното производство е прекратено на последна инстанция, което дава възможност договорът да бъде сключен. За концесионер е определен ЕТ „Тодор Дичов Христов“.

Ивайловградското дружество „Тива“ ООД ще бъде новият концесионер на находище „Корумахле“. Съгласно приетото решение на Министерския съвет, концесионерът „Геотул“ ЕООД, гр. София, прехвърля изцяло правата и задълженията си по предоставената концесия за добив на скалнооблицовъчни материали – гнайси, от находището, разположено в землището на с. Железино, община Ивайловград. Концесионният договор е сключен през 2007 г. за срок от 25 години.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg