Прекратиха концесията за находище Антимово I

1502
Прекратиха концесията за находище Антимово I

Концесионният договор за добив на заглинени пясъци от находище „Антимово I“ в община Видин ще бъде прекратен по взаимно съгласие между страните. Договорът е сключен през 2012 г. за срок от пет години.

От находището не е осъществяван добив. В мотивите за искането си концесионерът „ФЦЦ Конструксион“ АД посочва, че концесията е предоставена във връзка с изграждането на моста на р. Дунав между Видин и Калафат и прилежащата инфраструктура. „ФЦЦ Конструкцион” АД е изпълнител на проекта, който е завършен през юни 2013 г.

По искане на „Холсим кариерни материали Рудината” АД концесионната площ по договора за добив на варовици ще бъде увеличена с 5 дка. Промяната се налага с цел безопасно извършване на задълженията по рекултивация и възстановяване на нарушените при добива терени.

В заявената допълнителна площ няма заведени запаси и няма да се извършва добив. Кариерата „Рудината“ се намира в Столична община, район „Кремиковци“.

В съответствие на сегашната норматива уредба се променя РМС №622/2009 г. за предоставяне на концесия за добив на индустриални минерали – пясъци, годни за шихтоване на меден концентрат, от находище „Манастира Св. Тодор“. Промените отразяват осъвременената Наредба за принципите и методиката за определяне на концесионното възнаграждение за добив на подземни богатства, както и промените в Закона за подземните богатства от 2010 г.

Находището е разположено в землищата на с. Доброславци и с. Балша, район Нови Искър, община Столична. До момента не е сключен концесионен договор поради обжалвания. Жалбите са оставени без последствия и съдебното производство е прекратено на последна инстанция, което дава възможност договорът да бъде сключен. За концесионер е определен ЕТ „Тодор Дичов Христов“.

Ивайловградското дружество „Тива“ ООД ще бъде новият концесионер на находище „Корумахле“. Съгласно приетото решение на Министерския съвет, концесионерът „Геотул“ ЕООД, гр. София, прехвърля изцяло правата и задълженията си по предоставената концесия за добив на скалнооблицовъчни материали – гнайси, от находището, разположено в землището на с. Железино, община Ивайловград. Концесионният договор е сключен през 2007 г. за срок от 25 години.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...