Преместваме стрелките на часовниците с един час напред

622
Преместваме стрелките на часовниците с един час напред

Европейските страни преместват часовниците си с един час във връзка с преминаването към лятното часово време и така в неделя 02:00 часа те ще показват 03:00 часа.

От 1998 година преминаването към лятното часово време и връщането към зимното е хармонизирано в ЕС и вече важи за 27-те страни членки. То става през последната неделя на март в 02:00 часа сутринта и през последната неделя на октомври в 03:00 часа сутринта.

Мярката, която бе въведена във Франция след петролния шок през 1974 година, но е в сила във Великобритания и Ирландия от Първата световна война, а в Италия от 1966 година, цели да се спестява енергия, като се намали необходимото осветление в края на деня.

Всяка страна е свободна да избира и зимното, и лятното часово време, определящо се според меридиана на нейния часови пояс, като Португалия, Великобритания, Ирландия и Канарските острови изостават с един час спрямо Франция, докато Гърция, Финландия и балтийските страни изпреварват с един час Франция.

Така при преминаването към лятното часово време часът е 02:00 часа сутринта по зимното европейско време, но 01:00 часа във Великобритания и Португалия и 03:00 часа в Източна Европа.

Във Франция Агенцията по околната среда и контрола на енергията е изчислила, че 1.3 милиарда kWh се спестяват с промяната в часовото време, а това са 4% от потреблението, свързано с осветлението, и се равнява на общата консумация на електроенергия за една година на град с население 200 000 души.

Над 70 страни в света са избрали да имат летен режим, отбелязва БТА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg