Премиерът откри най-модерния на Балканите център за авиокосмическо наблюдение

644
Премиерът откри най-модерния на Балканите център за авиокосмическо наблюдение

Премиерът Сергей Станишев наблюдава в реално време от централата на Гражданска защита как спасителен отряд спасява удавник в Панчеревското езеро.

Тренировъчната операция бе извършена, за да бъде демонстрирана пред премиера Станишев и вицепремиера и министър по бедствията и авариите Емел Етем единствената засега в Българя апаратура за получаване на визуална информация в реално време от мястото на кризисния район.

В случая апаратурата беше монтирана на модерно превозно средство в близост до Панчеревското езеро, но тя може да се монтира и на летателен апарат и да осигурява повече възможности както за разузнаване, така и за управление на кризисни ситуации в случаи на бедствия и аварии.

Информацията от мястото на кризата се получава по сателитен канал чрез сателитна връзка в реално време.

Тази апаратура е част от новия Център за аерокосмическо наблюдение към Министерство по бедствията и авариите, който се намира в сградата на Гражданска защита.

Към момента той разполага с 4 независими информационни канала, две наземни сателитни станции за приемане и обработка на данни в реално време, както и за приемане и на данни по интернет и също мобилната апаратура за наблюдение в реално време.

Инвестициите от държавния бюджет за центъра възлизат на близо 1.5 милиона лева.
Изображенията пристигат от различни източници и по различно време, което позволява добра база за обработка и анализиране, а на по-късен етап и за прогнози, поясни директора на Дирекция Комуникационни и информационни изследвания в центъра аерокосмическо наблюдение за Диана Стойнова.

През едната система изображението пристигат на всеки 40 минути, но са с малка разделителна способност, изображенията от другата система пристигат веднъж дневно и са с по-висока разделителна способност, а през системата DMS изображенията пристигат веднъж на 3-4 дни.

Един от информационните канали, по който се приемат данните, е инсталираната в двора на Гражданска защита наземна станция, друг от каналите приема данни от 4 сателита чрез поставена на покрива на сградата антена.

Системата DMS е уникална със своя космически сегмент и благодарение на информацията, постъпваща от нея може да се въздейства върху управлението на кризи, предизвикани от природни бедствия или промишлени аварии.

Екипирането на Гражданска защита и министерството с нужната техника и оборудване е важно за управление при бедствия и аварии, както разбира се и екипирането на хората за съответните терени, изтъкна премиерът Сергей Станишев, след като разгледа инсталираната на двора наземна станция за приемане на данни.

Това че центърът има различни източници за данни и се ползват няколко сателита гарантира съпоставимост на информацията, отбеляза още Станишев.

Емел Етем изтъкна, че центърът е една от важните системи, свързани с превенцията и че изразходваните средства са за изграждане на системи, с които биха могли да се намалят щетите и да се предотврати даването на човешки жертви.

Системата ще дава информация за евентуални природни бедствия без земетресения, също и за пожари, също ще позволява предоставяне на информация на съседни държави за евентуални обгазявания и други, допълни Етем.

„Това е първата стъпка и следва да я направим полезна и за Министерствата на околната среда и водите, на икономиката и енергетиката и на земеделието и горите, каза Етем и допълни, че системата е национална и ще се ползва от всички държавни структури.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg