Премиерът Сергей Станишев прие оставките на министрите Румен Овчаров и Георги Петканов

316
Премиерът Сергей Станишев прие оставките на министрите Румен Овчаров и Георги Петканов

Министър-председателят Сергей Станишев каза на пресконференция в МС, че приема оставките на министрите Румен Овчаров и Георги Петканов. Той анонсира предстоящото създаване на нова Национална агенция за сигурност.

Премиерът каза, че вчера Румен Овчаров е потвърдил готовността си да излезе в оставка като министър на икономиката и енергетика. Аз я приемам, защото това е силен политически ход, добави Станишев. По думите му скандалът е показал, че в обществото в резултат на политиката на прозрачност, в това число на настоящото управление, вече съществува нетърпимост дори към подозрения за корупция, което е положително.

Второто, което стана ясно, е че в България може много лесно на базата на спекулации, клевети и обвинения някой да бъде омаскарен, при това без нито едно фактическо доказателство. Това говори за други страни на обществото ни, каза премиерът.

Той припомни срещата си с министър Овчаров през май, на която е било преценено, че в създадената обществена ситуация е необходим силен политически морален жест от страна на министъра.

Станишев благодари за този жест, защото, по думите му, така се прави в европейските страни при наличие на съмнение, недоверие от страна на обществото.

В прокурорската проверка, обявена от Главната прокуратура, не се намериха никакви потвърждения на обвиненията, които бяха отправени към министър Овчаров, че той едва ли не е "господар на държавата" и че е заплашвал ръководителя на Националната
следствена служба, посочи премиерът.

Станишев приема и оставката на министър Петканов, за когото отбеляза, че е свършил много работа като вътрешен министър в предишното правителство и е част от екипа, който доведе България до пълноправно членство в ЕС. Всеки човек при такова натоварване действително получава много голяма умора, каза премиерът.

Той изрази увереност, че Петканов ще намери реализация като юрист и достойна фигура, която може да помогне за реформите в съдебната система и в бъдеще.

Премиерът Станишев ще предложи от Министерството на земеделието и горите да се обособи отделна държавна Агенция за горите, която трябва да осъществи реформата в тази област. Българската гора е национално богатство, към опазването и развитието й има изключително висока чувствителност в обществото.

Необходима е реформа, която да гарантира разделянето на контролните и стопанските функции, да гарантира създаването на фонд "българска гора", така че един от символите на България да бъде запазен за бъдещите поколения, посочи премиерът.

Министър-председателят каза, че на базата на тези действия и постигнатите от правителството резултати, в близките седмици ще инициира разговор в коалицията за актуализация на управленските приоритети и програма.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg