Премиерът Сергей Станишев прие оставките на министрите Румен Овчаров и Георги Петканов

341
Премиерът Сергей Станишев прие оставките на министрите Румен Овчаров и Георги Петканов

Министър-председателят Сергей Станишев каза на пресконференция в МС, че приема оставките на министрите Румен Овчаров и Георги Петканов. Той анонсира предстоящото създаване на нова Национална агенция за сигурност.

Премиерът каза, че вчера Румен Овчаров е потвърдил готовността си да излезе в оставка като министър на икономиката и енергетика. Аз я приемам, защото това е силен политически ход, добави Станишев. По думите му скандалът е показал, че в обществото в резултат на политиката на прозрачност, в това число на настоящото управление, вече съществува нетърпимост дори към подозрения за корупция, което е положително.

Второто, което стана ясно, е че в България може много лесно на базата на спекулации, клевети и обвинения някой да бъде омаскарен, при това без нито едно фактическо доказателство. Това говори за други страни на обществото ни, каза премиерът.

Той припомни срещата си с министър Овчаров през май, на която е било преценено, че в създадената обществена ситуация е необходим силен политически морален жест от страна на министъра.

Станишев благодари за този жест, защото, по думите му, така се прави в европейските страни при наличие на съмнение, недоверие от страна на обществото.

В прокурорската проверка, обявена от Главната прокуратура, не се намериха никакви потвърждения на обвиненията, които бяха отправени към министър Овчаров, че той едва ли не е "господар на държавата" и че е заплашвал ръководителя на Националната
следствена служба, посочи премиерът.

Станишев приема и оставката на министър Петканов, за когото отбеляза, че е свършил много работа като вътрешен министър в предишното правителство и е част от екипа, който доведе България до пълноправно членство в ЕС. Всеки човек при такова натоварване действително получава много голяма умора, каза премиерът.

Той изрази увереност, че Петканов ще намери реализация като юрист и достойна фигура, която може да помогне за реформите в съдебната система и в бъдеще.

Премиерът Станишев ще предложи от Министерството на земеделието и горите да се обособи отделна държавна Агенция за горите, която трябва да осъществи реформата в тази област. Българската гора е национално богатство, към опазването и развитието й има изключително висока чувствителност в обществото.

Необходима е реформа, която да гарантира разделянето на контролните и стопанските функции, да гарантира създаването на фонд "българска гора", така че един от символите на България да бъде запазен за бъдещите поколения, посочи премиерът.

Министър-председателят каза, че на базата на тези действия и постигнатите от правителството резултати, в близките седмици ще инициира разговор в коалицията за актуализация на управленските приоритети и програма.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...