Премиерът за парадоксалната ситуация в България

323
Премиерът за парадоксалната ситуация в България

Има една парадоксална ситуация в България. Когато започнат да работят системите и започне да се върши работа, и естествено това става понякога болезнено, това се приема като скандал, а не като нещо, което ще доведе до оздравяване на всяка една система. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев пред журналисти в Пловдив в отговор на въпрос ще приеме ли оставки от МВР, например оставката на главния секретар Валентин Петров, цитиран от БТА.

Премиерът Станишев добави, че може да даде много примери - през последните месеци само - например бяха задържани със сериозни обвинения за корупция високопоставени чиновници във фонд "Републиканска пътна инфраструктура" - това се обявява за скандал. Беше задържан от МВР един наркобос - Куйович - това се обявява за скандал.

По думите на Станишев, след като са постъпили сигналите по конкретния и последен случай - с Иван Иванов, много бързо се е задействала ДАНС с пълното съдействие и на министри, и на главния секретар на МВР и са повдигнати сериозни обвинения. И естествено е, след като повече от 10 - 15 години държавата беше отслабена и сега започва да се възстановява, да има такива случаи, заяви Станишев. "Аз смятам, че това е оздравително за всяка една система и трябва да се знае, че всички системи започват да работят по-добре - това е нормално и трябва да гледаме спокойно на това.

Така че всички тези, които се опитват с "ченгеджийски номера", бивши генерали, да правят от това политика, би трябвало да седят в ъгъла и да мълчат, защото те конкретно би трябвало да отговарят на много въпроси за времето, когато те са били в ръководството на МВР", коментира премиерът.
На журналистически въпрос във връзка с блокираните пари по еврофондовете премиерът отговори, че всяка една такава ситуация е добре да се използва оздравително за държавата. В това число - добре е, че пристигнаха такива възражения и сигнали от ЕК сега, преди да започнат процедурите по основните европейски фондове, структурните фондове, защото това дава възможност да се подобри функционирането на системите в тези звена, които предстои да управляват фондовете.

Станишев отбеляза, че е приет цял пакет мерки, системи по цялата верига от писането, оценяването на проектите, контрола по тяхното изпълнение, външния одит, публичността на бенефициентите и всички останало - това, според него, ще има своя оздравителен ефект. А за евентуални персонални промени ще преценя, след като ми се докладва от ръководителите на комисиите, добави премиерът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg