До 2012 г. в България постепенно ще се увеличава консумацията на пилешко месо, но цената му няма да се промени много, в сравнение с настоящата, прогнозира днес във Варна изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите
д-р Светла Чамова при откриването на шестото издание на специализираните изложения "Месомания" и "БУЛПЕК".

По думите й сега всеки българин годишно консумира по 23 килограма пилешко месо, след четири години се очаква числото да стигне 24.6.

Чамова прогнозира, че през предстоящите години ще има спад в консумацията на говеждо месо. Причината е, че цените на фуражите се увеличават и това ще доведе до поскъпване на телешкото. При свинското такива промени не се очакват, според
Чамова.

Производството на агнета и кози в страната намалява, каза Чамова. По думите й през 2007 г. тези животни са били 2 657 000, като в сравнение с 2006 г. броят им е намалял с 6%, уточнява БТА.

Чамова посочи, че България годишно произвежда 129 000 т червено месо, 110 000 т - птиче и около 100 000 т - колбаси. Тя отбеляза, че това налага голям внос на месо, като сега той се осъществява най-лесно от Европа, защото няма мита.

Снимка: ЕРА/БГНЕС