"Пресе": Бум на корупцията с пари на ЕС

516

"Бум на корупцията с пари на ЕС" - под това заглавие днес в. "Пресе" публикува статия на Юта Зомербауер по повод оставките на Гергана Беремска и Димчо Михалевски от Министерството на финансите и от Министерството на регионалното развитие у нас. Въпреки че мотивите все още не са известни, по всичко личи, че причината е скандалът около фондовете на ЕС, добавя вестникът и припомня наказателната мярка на съюза, който замрази средствата по програмата ФАР поради липса на контрол от страна на българските органи.

По-нататък статията се спира подробно на скандала с Людмил Стойков, поддръжник на президента Георги Първанов на последните избори, информира БТА. Фондовете на ЕС корупционен канал ли са, пита вестникът и цитира изявление на антикорупционния експерт Руслан Стефанов, според когото една пета от парите по обществени поръчки в България се губят поради корупция. "Съществува опасността тези практики да се прехвърлят и върху структурните фондове".

В доклад на Центъра за изследване на демокрацията се казва, че ключовите фондове са арена на силови борби, затова корупцията се премества на по-високи политически нива - там, където се раздават договорите. Политици като Ахмед Доган и влиятелни партньори на тройната коалиция дори защитават практиката на клиентелизъм. "Пресе" цитира изявление на Доган в тази връзка. Според експерта това се превръща в порочен кръг и освен финансовите загуби за обществото често се финансират неконкурентноспособни фирми.

Друг проблем е неподготвеността на държавната бюрокрация да борави с подобни големи суми, пречка е и липсата на инвестиции в човешки капитал, коментира Руслан Стефанов, като засяга и въпроса за непривлекателността на постовете поради ниското заплащане на служителите. Според експерта структурните пропуски могат да се превърнат в спънка за разпределението на средствата, недостатъчен за контрол е и пакетът от краткосрочни мерки, приет от правителството.

След 15 април Европейската комисия ще решава за по-нататъшния развой на събитията по програмата ФАР, но засега замразяването на плащанията не е проблем за българското правителство, тъй като парите по проектите се превеждат редовно - от все още добре напълнения държавен бюджет, завършва "Пресе".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg