Преструктурираме 5.8 млрд. лв. от фискалния резерв

772
Преструктурираме 5.8 млрд. лв. от фискалния резерв

По предложение на Министерството на финансите до централната банка за преразглеждане на политиката на инвестиране през 2010 г. е обсъдена възможността за подобряване на условията, които БНБ може да предостави на МФ за управление на временно свободния ресурс на централното правителство.

В резултат на това са променени общите условия за откриване на депозитни сметки в БНБ по отношение на доходността и срочността на депозитите, съобщиха от министерството.

Общият размер на фискалния размер в БНБ към 31 януари 2010 г. възлиза на около 7 млрд. лв. (от които 1.3 млрд. лв. на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система).

По-голямата част от този ресурс е предимно на седмични и дневни депозити (80% от общия ресурс).

Предвид оценката за изменението на касовите потоци по централния бюджет, считано от 1 февруари 2010 г. Министерството на финансите ще преструктурира около 5.8 млрд. лв. в депозити с различна срочност, от тях 1.3 млрд. лв. - седмични депозити; 3.9 млрд. лв. - месечни депозити; 0.3 млрд. лв. - двумесечни депозити и 0.3 млрд. лв. - овърнайт.

Министерството на финансите всяко тримесечие ще изготвя информация за състоянието и доходността на фискалния резерв.

„Очакваният положителен ефект за бюджета се измерва в рамките на 8-10 млн. лв. допълнителни приходи от лихви през годината. Ежедневното наблюдение на международните пазари, по-активното управление на касовите потоци и депозита на правителството ще продължи, така че да оптимизираме още повече ефекта за бюджета", коментира заместник-министърът на финансите Ана Михайлова. „Липсата на активна политика към момента е довела до пропуснати ползи, измерващи се в милиони", допълва Михайлова.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

KRASEN
# 0
15:02 | 1 February 2010
AMI KATO IMA PROPUSNATI POZLI SUDETE BANDITITE DETO DA S DOPUSNALI----SAMOL LAETE KATO GLUA KUCHKA I NISHTO.......DOSEGA NITO EDIN BANDIT NE WIGDAME W ZATWORA. HAIDE TURPEN
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg