Превозвачите: С 15 -20 ст. може да падне цената на дизела

1124
Превозвачите: С 15 -20 ст. може да падне цената на дизела

Между 15 и 20 стотинки ще падне цената на дизела, ако се приемат три предложения, стана ясно след срещата за цените на горивата в Министерски съвет. Следващият вторник в 12.30 часа ще има подобна среща на днешната, като дотогава трябва да има отговор на тези предложения.

Миролюб Столарски, председател на БАСАТ каза, че едното предложение е да отпадне биокомпонентът в дизеловото гориво и бензините, което натоварва със 6-7 стотинки цената на дизела.

Така нареченият резерв на гориво да се раздели между вносителите и държавата, което също ще намали цената с 6-7 стотинки. Третото предложение е биокомпонентът да се освободи от акциз.

Андрей Делчев, председател на Българска петролна и газова асоциация каза, че срещата е била много конструктивна.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков от своя страна коментира, че няма твърде много неща, които може да направи държавата, съществуват малко резерви в биокомпонентите или използването на електромобили.

Производствената цена на дизела в България е висока, ако се сравнят данните с останалите цени в ЕС, каза министър. Ние имаме най-ниския акциз с изключение на Литва, а цели десет държави са с по-ниска производствена цена плюс акциз.

Не е възможно държавата да каже на едно частно предприятие, какъв да е размерът на печалбата му. Ако той обаче е много висок при един нерегулиран пазар, какъвто имаме в България, свободен на горива, би трябвало останалите доставчици да могат, възползвайки се от тази много висока норма на печалба, с малко по-малка норма да внасят и така да се свали цената чрез действието на пазарните механизми.

Големите потребители да могат сами да си внасят гориво, при условие, че при внасянето са си платили всички налози. Това е едно от предложенията на превозвачите към държавата, съобщи Миролюб Столарски, председател на БАСАТ. Трайков каза, че подкрепя облекчения в тази посока.

Министърът на икономиката допълни, че не може да отговори дали КЗК ще бъде готова с анализа си до вторник, нито дали Валентин Златев ще бъде готов с анализа си, но очаква и двете неща.

Според министъра на финансите Симеон Дянков, две са темите, които не се обсъждат - нивото на акциза като цяло, заради ангажимента ни към ЕС. Другата тема е - да има диференцирана ставка на ДДС - според Дянков, ако данъкът ще се сваля, трябва да е за всичко. Симеон Дянков каза, че утре ще бъде в Брюксел и ще разговаря за възможностите, които зависят от ЕК.

Мярката евентуално ДКЕВР да регулира цените на горивата, може да стане само в дългосрочен план.

Министърът на транспорта Александър Цветков каза, че от бранша отлично знаят, че възможностите на действие на държавата са ограничени, но правителството ще се опита да намери възможните мерки.


Източник: БНР, БТА, Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...