Превръщаме се в нетен донор към бюджета на ЕС, ако ни спрат европарите

414
Превръщаме се в нетен донор към бюджета на ЕС, ако ни спрат европарите

България ще се превърне в нетен донор към бюджета на Европейския съюз, ако ни спрат европарите след отнемане на акредитациите на двете агенции към финансовото и към министерството на благоустройството. Тоест ще получаваме по-малко пари, отколкото ще внасяме в общата хазна. Това каза шефът на консултантската компания Делойт България Илиян Василев.

Колкото и да са много тези пари, те все пак представляват едва 7% от бюджета на България, посочва Василев. Според него по-тежкият проблем е, че ще пострада конкурентноспособността на българските фирми. В себестойността на много стоки, произвеждани в Европа, субсидиите са съществен елемент и не можем да се противопоставим като цена на конкуренцията.

Тежко ще бъде положението и по линия на енергийната ефективност, където Европа инвестира огромни фондове. За щастие, у нас икономическият цикъл се разминава с политическия и стопанството се развива добре. Спирането на пари по европейски проекти, комбинирано с безпрецедентната световна финансова, продоволствена и енергийна криза, носи рискове. Сигурност може да ни донесе приемането на еврото. Високата инфлация сама по себе си не е непреодолим проблем, коментира Василев.

Нужни са радикални решения както за администрацията, така и за фирми, които досега са били доволни от усвояването на средства по европейските фондове. Намираме се в прагово състояние, а българите сме добри, като си поставим цели, изрази надежда Илиян Василев.

Източник: БНТ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg