Превръщат Карнобат в енергиен център с 150 млн. евро

594
Превръщат Карнобат в енергиен център с 150 млн. евро

150 млн. евро ще бъдат инвестирани в изграждането на технологичен парк за алтернативни енергийни източници в местността „Кралимаркова стъпка” над Карнобат – съобщи кметът Георги Димитров.

Вече е стартирана процедура за отдаване на концесия на терен публична общинска собственост, където ще бъдат разкрити ветрогенераторен парк и фотоволтаичен парк. До края на годината се очаква процедурата да приключи.

Концесията ще е с продължителност до 35 г. и за този период преките икономически и екологични ползи за Карнобат се очаква да са значителни. От един пустеещ терен с големина 5 700 декара общината ще получава постоянни доходи, очаква се и да бъдат разкрити нови работни места.

Според прогнозите на кмета временно заети с реализацията на проекта ще са около 250 души, а постоянно работещите ще са близо 60 души. В зависимост от степента на реализация на проекта инвестициите ще се движат от 25 млн. евро към 150 млн. eвро.

Технологичен парк с такива мащаби до момента не е изграждан в Бургаска област – коментира Георги Димитров.

Преговорите между инвеститорите и НЕК, както и с EVN са в много напреднала фаза, така че пазар за добиваната електроенергия ще бъде осигурен –смятат общинските експерти. Подобен проект с по-малки параметри се подготвя за реализация в село Смолник. Там върху частен парцел ще бъде изграден фотоволтаичен парк. Вече е мината съгласувателна процедура.

Чуждестранни фирми са заявили своята готовност да инвестират в алтернативни енергийни паркове върху общински терени в землищата на селата Зимен, Житосвят и Венец.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg