През 2008 г. брутната емисия на вътрешния държавен дълг ще бъде до 800 млн. лв.

518
През 2008 г. брутната емисия на вътрешния държавен дълг ще бъде до 800 млн. лв.

През 2008 г. брутната емисия на вътрешния държавен дълг ще бъде до 800 млн. лв. Това предвижда емисионната политика на Министерството на финансите (МФ) за следващата година.

Според доклад, публикуван на сайта на МФ, предлаганите нови емисии ще бъдат деноминирани в лева и с приоритет на средносрочните и дългосрочните държавни ценни книжа (ДКЦ). Това има за цел да насърчи ликвидността на пазара и да разшири инвеститорската база, смятат експертите.

В средносрочната и дългосрочната част от кривата на доходност през 2008 г. се предвижда предлагането на емисии със срочност от 3, 5 и 10 години, всяка в обеми до 250 млн. лв. с фиксирани купони, които ще продължат да бъдат от отворен тип и да се предлагат на траншове през годината.

По отношение на краткосрочните инструменти ще се запази предлагането на тримесечни сконтови ДКЦ, като се предвижда общият обем на тези книжа да достигне около 45 млн. лв.

МФ ще продължава да обявява на сайта си ежемесечен емисионен календар, не по-късно от 30 дни от началото на всеки месец, съобщават от ведомството.

За януари 2008 г. МФ емитира държавни ценни книжа на стойност 30 млн. лв. със срочност от 10 години, като датата на аукциона е 14 януари 2008 г., а датата на падежа - 16 януари 2018 г. Ще бъдат емитирани още и акции с тримесечен срок на стойност 15 млн. лв., аукционът им ще е на 21 януари, а датата на падежа - 23 април 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg