През 2008 г. "цената" на шофьорската книжка ще стигне 850-900 лв.

344
През 2008 г.

През 2008 г. таксата за шофьорските курсове ще бъде повишена два пъти и до средата на годината ще достигне до 850-900 лв. Това каза във Велико Търново Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

По думите му сега таксата, която кандидат-шофьорите плащат за обучението си, е 400 лева. Повишението се налага от новите учебни програми за шофьорските курсове, които влизат в сила от 1 януари следващата година, тъй като са предвидени повече часове за теоретична и практическа подготовка.

За първи път в теоретичната част от 40 учебни часа на шофьорските курсове ще се изучава икономично и екологосъобразно шофиране и ще се прави анализ на пътнотранспортно произшествие. Курсистите ще слушат лекции за въздействието на алкохола и наркотиците и ще имат часове по ситуационно обучение, каза Йонко Иванов.

Практическото обучение от общо 31 часа е увеличено със 7 часа. В рамките на обучението ще се провеждат два вътрешни изпита по практика и един задължителен изпит по теория, без който курсистът не може да се яви на държавен изпит пред комисия от автомобилната администрация.

През следващата година се повишават изискванията и към автоинструкторите. Те ще могат да провеждат обучението в учебни центрове, които ще получават лиценз за своята дейност, само ако отговарят на повишените изисквания за качество на подготовката на водачите.

По данни на автомобилната администрация през тази година в страната работят общо 1700 фирми, които обучават около 3200 курсисти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...