През 2015 г. заетостта достига 72%

748
През 2015 г. заетостта достига 72%

Министерският съвет одобри Актуализирана стратегия по заетостта на България за 2008-2015 г., съобщи правителствената информационна служба.

Очакваните резултати предвиждат достигане на коефициент на заетост за групата 15-64 г. от 72% през 2015 г. Това означава, че България ще изпълни заложения в Лисабонската стратегия коефициент от 70 на сто около две години по-рано, се посочва в съобщението. Документът предвижда още коефициентът на заетост при жените да достигне 68 на сто, при младежите до 24 г. - 30 на сто, а при възрастните (55 - 64 г.) - 52 на сто. Според текста коефициентът на безработица за групата на лицата над 15-годишна възраст ще намалее до 5 на сто, а равнището на участие на населението в учене през целия живот следва да се повиши до 7 на сто.

Успоредно с това ще се работи за осигуряване на условия и възможности за продуктивна и качествена заетост на трудоспособните лица с цел повишаване стандарта на живот, подобряване на социалното сближаване и ускорен икономически растеж, предаде БТА.

Основните цели на политиката са обособени в два периода. През 2008-2010 г. целта е развитие на политиката по заетост за повишаване предлагането на труд, включително чрез подпомагане на преходите на личността между различни състояния на пазара на труда в подкрепа на социалното включване, повишаването на равнището на знания и умения на работната сила и по-производителна заетост. За периода 2011-2015 г. се акцентира върху значително подобряване на инвестирането в човешкия капитал, осигуряване на устойчива и производителна заетост и интегриране на пазара на труда на най-широк кръг от лица.

В актуализираната стратегия са определени четири основни направления на действие - политика за икономически ръст и работни места; активиране на обезкуражените и неактивните и ефективна интеграция на пазара на труда; осигуряване на гъвкавост и сигурност при утвърждаване на подход към работата, основан на "жизнения цикъл"; образование и обучение в подкрепа на преход към икономика, основана на знанието.

Новата стратегия е разработена с широкото участие на социалните партньори. В периода от 1 до 20 април 2008 г. тя беше публикувана на портала за обществени консултации на правителството. Обновяването на Стратегията по заетостта 2004-2010 г. и удължаването на периода, който обхваща, до 2015 г., се основава на изпълнението на задачите от първия средносрочен период и извършената междинна оценка на постигнатите цели и резултати.

Предсрочно са изпълнени някои от целите на Стратегията по заетостта 2004-2010 г. - нарастването на икономическата активност на населението е 5.4% при заложени 5 пункта; намаляване на равнището на безработица трайно под 10 на сто от юни 2006 г.; осигуряване на участие през 2007 г. на 33.9 на сто от продължително безработните лица в активни мерки и програми при заложени 25%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg