През 2030 г. България ще е мюсюлманска страна

1694
През 2030 г. България ще е мюсюлманска страна

България ще бъде сред европейските страни с най-голям процент мюсюлманско население през 2030 г. По този показател ще надмине даже такива големи по територия и население държави като Русия и Франция.

През следващите 20 години мюсюлманското население ще се увеличава двойно по-бързо в сравнение с другите народи и ще представлява над една четвърт от световното население, сочи изследването на авторитетния американски център "Пю" във Вашингтон.

Според центъра, годишният растеж на мюсюлманите ще достигне 1.5% срещу 0.7% при останалата част от световното население. В изследването "Бъдещето на мюсюлманското население" пише, че през 2030 г. мюсюлманите ще са 26.4% от населението на света, което тогава ще наброява 8.3 милиарда.

Днес изповядващите исляма са 23.4% от общия брой 6.9 млрд. души в света. Изследването на "Пю" показва, че общият брой на мюсюлманите в Европа значително ще нарасне. Делът на мюсюлманите там се очаква да се увеличи с над 30 процента. От 44.1 млн. през 2010 г. до над 58 млн. през 2030, или над 8 процента от цялото европейско население.

България ще бъде една от европейските страни с най-висок процент на мюсюлманско население. Тя ще бъде изпреварена само от малките на западни съседи: Косово (93.5), Албания (83.2), Босна (42.7), Македония (40.3), Черна Гора (21.5). Едновременно с това като процент от общото население България ще изпревари двете европейски страни с най-големи мюсюлмански общности Русия (14.4) и Франция (10.3).

Все пак най-много мюсюлмани в Европа ще живеят в Русия. Там техният брой ще нарасне от 16.4 млн. души през 2010 до 18.6 млн. през 2030 г.

Изследователският център "Пю" е сдружение с нестопанска цел. Той е основан през 2004 г. като поделение на благотворителния тръст Пю. За краткия период на своето съществуване центърът завоюва огромна популярност. Негови проучвания за политическите настроения в САЩ и останалата част от света редовно се цитират от водещите световни агенции като Ройтерс, Франс прес, РИА "Новости" и други.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg